Buffé 1
Planera så här Mycket kan förberedas dagen före.
Följ vår planering så kan du känna lugnet före festen. 2–3 DAGAR FÖRE Koka in päronen till desserten. DAGEN FÖRE Gör laxröran, plocka salladsbladen och skiva rädisorna till laxtartaren. Gör hummerröran och skär saltgurkan till slidern. Baka rotsellerin och gör det brynta smöret. Gör broccolisalladen. Gör potatis- & selleripurén. FESTDAGEN På förmiddagen: Stek bröden till hummerslidern. Gör hasselbackspotatisarna. Ta fram rotsellerin. Vispa grädden till desserten. 2–3 timmar före: Stek köttet. Gör rödvinsskyn. MISCHMASCH MED KLADDKAKA, KOLASÅS & INGEFÄRSPÄRON Avsluta året med en lekfull dessert. Som en sviss fast bättre. Gå på fryst färdig kladdkaka eller baka egen. FÖR 6 PERSONER 2 päron, t ex conference 2 cm färsk ingefära ½ dl strösocker 2 dl vispgrädde 15–25 maränger 1 färdig kladdkaka (ca 400 g) 1 liter vaniljglass 1 dl kolasås 1½ dl frysta lingon GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och kärna ur päronen. Skär i ca 2 cm stora bitar. Skala och skiva ingefäran tunt. 2. Koka upp 3 dl vatten, socker och ingefära. Lägg i päronbitarna och låt sjuda ca 2 minuter eller tills de är mjuka. Låt kallna i lagen. 3. Vispa grädden. Vid servering: Sila bort lagen från päronen. Häll ut marängerna på ett stort fat. Bryt kladdkakan i bitar och lägg på. Fördela päronbitar och glass över. Ringla över kolasås och klicka på grädde. Toppa med lingon. Dricka till! Nederburg Noble Late Harvest (2741) Sydafrika, 89 kr, eller alkoholfria Chapel Hill Sparkling (1926) Ungern, 48 kr. För dryckestipsen står Stefan Saidac och Vinbetyget.se. Vinbetyget.se gör topplistor baserade på viner som får högsta betyg av tongivande recensenter i olika medier. Strax innan gästerna kommer: Lägg upp plocket på fat, men gör sista pimpet när faten ställs fram. Passa också på att ställa in rotsellerin i ugnen – behöver värmas ca 1 timme. 20 minuter innan varmrätten ska serveras: Värm köttet. Värm potatis- & selleripurén försiktigt, späd ev med lite mjölk om den är för tjock. Värm såsen. Värm smöret till rotsellerin. Vid servering: Skär köttet i skivor, lägg på ett fat. Skär rotsellerin i klyftor och skeda över det brynta smöret. Lägg broccolisalladen på ett fat, vänd ner spenaten. Lägg upp och bjud till bords. Desserten förbereds en halvtimme innan den ska serveras. BUFFÉ 12 • 2017 33 Våra 10 bästa nyårsdesserter hittar du på ica.se/buffe. För alla fi nns vid respektive recept på ica.se/buff e.