Buffé 1
Dricka till! Välj mellan mousserande Cava Blanc d
e Noirs (7610, eko) Spanien, 109 kr, och alkoholfria Richard Juhlin Blanc de Blancs (1979) Frankrike, 89 kronor. HASSELBACKARE MED LÖJROM & GRÄDDFIL Kocken Stefan Ekengren vurmar extra för svensk husman, men på nytt sätt. Små krispiga hasselbackspotatisar med lyxig topping är hans signaturrätt. GER 12 HASSELBACKARE 12 små potatisar, t ex ratte eller små delikatesspotatisar 25 g smör 80 g löj- eller stenbitsrom ½ dl gräddfil 2 msk finskuren gräslök salt dillvippor till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. men inte hela vägen igenom. 3. Ställ potatisarna i en smord ugnssäker form. Krydda med ½ tsk salt och hyvla över smöret. 4. Ställ in i mitten av ugnen 20–30 minuter, tills potatisarna är krispiga och gyllenbruna. Ös då och då med smöret. Låt svalna något. 5. Vid servering: Toppa potatisarna HUMMERSLIDER Sliders är små miniburgare. Här i lyxig tappning med hummer. I stället för slidersbröd kan man servera i halva eller kvartade hamburgerbröd. GER 6 SLIDERS 2 kokta humrar (à ca 450 g) 1 selleristjälk ¾ dl majonnäs 1 krm paprikapulver 2 hela saltgurkor 6 slidersbröd (små hamburgerbröd) nymalen svartpeppar smör finskuren gräslök till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Skala hummern. Dela köttet från klorna i bitar, lägg i kylen. Skär resten i grova bitar. Finstrimla sellerin. 2. Blanda majonnäsen med paprikapulver och 1 krm svartpeppar. Blanda ner hummerkött och selleri. 3. merröra och saltgurka i kylen. 4. Stek slidersbröden på båda sidor i smör. Förvara övertäckta i rumstemperatur. 5. Vid servering: Lägg hälften av bröden på fat. Fördela hummerröra, saltgurka och gräslök på bröden. Lägg på resten av bröden. BUFFÉ 12 • 2017 29 Fler förätter till nyår! lyxiga recept till nyårsmiddagen.