Buffé 1
TIPS! Rödkålen är god både varm och kall. Om den
ska ätas varm så tillsätt gärna en klick smör när den värms upp. BYT KÅL! Gör gratängen med grönkål eller svartkål i stället för savojkål. ROSTAD BRYSSELKÅL MED APELSINOCH MANDELSMÖR Kålen kan göras i förväg, men vänd ner apelsinklyftorna vid servering. FÖR 6–8 PERSONER 500 g brysselkål 50 g smör 1 dl hackad sötmandel 1 apelsin rapsolja salt, malen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 225°C. 2. Halvera brysselkålen och lägg i en ugnsform. Blanda runt med 1 msk olja, 1 tsk salt och 2 krm peppar. Sätt in i mitten av ugnen ca 10 minuter, rör om efter halva tiden. 3. Riv skalet av halva apelsinen. av apelsinen. 4. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mandeln, låt bryna under omrörning några minuter, tills smöret tystnar. Tillsätt apelsinskal och klyftor. 5. Ringla smöret över brysselkålen. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. POTATIS- & SAVOJGRATÄNG MED DIJON Härligt krämig gratäng med senapssmak. Gott alternativ till Jansson. FÖR 6–8 PERSONER 900 g potatis 300 g savojkål 1 schalottenlök 5 dl vispgrädde 2 msk grovkornig senap 2 msk dijonsenap salt, malen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Skär potatisen i ½ cm tjocka skivor. Lägg potatisen i botten på en smord ugnsform, ca 30 x 20 cm. Krydda med 1 tsk salt och ½ tsk peppar. 3. Ansa och skär savojkålen i grova bitar. Skala, dela och 4. Blanda kål och lök med 1 krm salt och 1 krm peppar. Strö blandningen på potatisen och platta till. 5. Vispa ihop grädde och senap. Häll senapsgrädden i formen och platta till. 6. Grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt gratängen stå minst en kvart före servering så blir den mer krämig. Eller gör helst den i förväg och värm vid servering. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: välj laktosfri grädde. Gör mjölkproteinfri: byt ut grädden mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. BUFFÉ 12 • 2017 13