Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - December KUNSKAP – JUL
ENS MESTA KRYDDA SÖT, SKÅNSK ELLER FRANSK – VILKEN SENAP ÄR DU? → Redaktör Lina.Wallentinson@otw.se Det är griljeringen man vill åt! Recept på knaprigt griljeringssmul senap finns i en uppsjö varianter, alla med det gemensamt att de baseras på senapsfrön. De svarta, gula eller bruna fröna krossas och blandas med ättika, salt och smaksättare. Fransk senap är ofta starkare än svensk och med rejält vinägerbett i stället för ättika. Svenska varianter är nästan alltid söta. Skånsk senap görs på en större andel svarta frön och har därför en mörkare färg. Senap tillhör samma familj som bland annat broccoli, rädisa och vattenkrasse. Får du frön över efter jul så kan de precis som krasse odlas till gröna skott. JULEN ENLIGT KONDITORN MY FELDT SURDEGSBRÖD, BULLAR OCH EKOLOGISKT PROSECCO, CAVA ELLER CRÉMANT BUBBLOR SOM BUBBLOR – ELLER? champagne får bara de viner kallas som kommer från det franska området med samma namn. Franska mousserande viner utanför området får vackert nöja sig med att kallas crémant, även om de tillverkas på precis samma sätt, det vill säga enligt champagnemetoden, där Likadant är det för spansk cava, som görs på liknande vis. Italiensk prosecco däremot skiljer sig genom att vinet endast jäser på tank Franciacorta är något av Italiens svar på Champagne. Franciacorta-vinerna görs också enligt champagnemetoden. Druvsorter, lagringstider och regler skiljer sig också åt mellan olika mousserande drycker. Bra bubblor – tio säkra nyårskort 1. Prosecco: Mionetto Brut (7749) Italien 89 kr. 2. Cava: Blanc de Noirs (7610, eko) Spanien 109 kr. 3. Cap Classique: Boschendal Brut (7889) Sydafrika 105 kr. 4. Crémant: Langlois Brut (7404) Frankrike 139 kr. 5. Spumante: Rotari Blanc de Blancs (77158) Italien 139 kr. 6. Crémant: Clotilde Davenne (7725) Frankrike 149 kr. 7. Franciacorta: Monte Rossa Flamingo Rosé (7615) Italien 189 kr. 8. Champagne: Vve Fourny & Fils Premier Cru (2739) Frankrike 299 kr. 9. Champagne: Bollinger Special Cuvée (7418) Frankrike 459 kr. 10. Alkoholfri: Richard Juhlin Blanc de Blancs (1979) Frankrike, 89 kr. recensenter. Vinerna är valda av Stefan Saidac på Vinbetyget.se. My Feldt snurrar blåbärsbullar, missbrukar clementiner, ryter till om branschfusk och dansar loss på sitt Instagram-konto. Allt med samma energi. Tillsammans med sin man Johan driver hon Feldt’s bröd & konfekt i Halmstad. Hur firar du och din familj jul? – Jag älskar julen, vi firar hemma med mina syskon och deras respektive. Enkelt julbord, massor av clementiner och julmusik och spel. Kakor eller julgodis som är måsten till jul? – Jag måste ha lussekatter och pepparkakor, annars blir det ingen julafton. Ditt bästa proffstips till lussebullebagare? – Använd bra råvaror, ekologiska och hållbart odlade. Köp inte den där jästen för söta degar och stoppa inte i hela paketet. Köp ekojäst och ha i liiiiiiite lite jäst, och jäs bullarna länge så de utvecklar smak. Det bästa med att driva eget bageri? – Att få arbeta med sin passion i livet. Och att ha en chans att kunna förändra branschen. Och det sämsta? – Surpottor som gnäller över priser som de inte förstår sig på! Vilka rätter är viktiga på ditt julbord? – Jag älskar senapssill och en bra ekologisk julskinka; det är viktigt att allt är eko eller Kravmärkt. Vad är bra råvaror för dig? – Äkta och rena råvaror som är odlade i säsong. Ekologiskt odlade av människor som bryr sig om jorden de brukar. Bakverk du aldrig tröttnar på? – Bullar! Bakverk kunderna aldrig tröttnar på? – Citrontarteletter. Tips på nyårsdessert? – Chokladglass med salt kolasås. Vad önskar du dig i julklapp i år? – Egentligen önskar jag mig bara att ingen i min familj dör. Sedan döden var här och tog mamma känns det lite sorgligt. Det låter som något man hört förut – men tusan vad härligt det är med livet och att få ha dem man älskar här. Önskar också lite mänsklig skärpning på alla som är otrevliga och elaka mot varandra! BUFFÉ 12 • 2017 5 Tips! Griljera glutenfritt – strö mandelmjöl eller stället för ströbröd över den senapstäckta skinkan. Foto Johan Strindberg