Buffé 1
råva ra n SÄSONG Flower sprouts är en nykomling n
är det gäller kål. Den började odlas så sent som 2010 i England, och i Sverige lanserades Kålguide! Hitta din favoritkål och många recept på ica.se. kålen 2014. Svenska flower sprouts odlas från mitten av november till februari, men de går ofta att hitta i butik mellan oktober och mars. De är nästan alltid paketerade i påse, men om du kan, försök se om kålen fortfarande har spänst och att bladen inte ser mjuka ut. ODLA/SKÖRDA Flower sprouts går fint att förodla inomhus i tråg från och med mars. Tryck ner fröet cirka en centimeter i jorden, och se till att jorden hålls fuktig och varm. När sista frosten varit kan du flytta ut plantan. Kålen kan sås utomhus på direkten från slutet av april. Se bara till att skydda den späda kålen från kålflugor med ett nät eller annat skydd. FÖRVARING Förvara alltid flower sprouts kallt, 2–4 grader, och se gärna till att de inte blir fuktiga. Kålen får lätt tryckskador, så hantera dem försiktigt när du bär hem dem från affären, då håller de sig fina längre. NYTTIGT FLOWER SPROUTS Världens gulligaste kål. Vackert grön och lila till färgen och framodlad som en korsning mellan brysselkål och grönkål. Med sin lätt nötiga smak är den god med lite smör och salt. Flower sprouts, eller brysselkålsblomma som de också kallas, är just nu som allra bäst. TEXT ALEXANDRA VIKSTRÖM ILLUSTRATION MADELEN LINDGREN Kål är supernyttigt! Generellt innehåller kålgrönsakerna mycket vitaminer och mineraler. Många av de vanligaste sorterna innehåller C-vitamin, folsyra, kalcium och järn – vilket gör kål till en bra grönsak för alla men kanske speciellt för kvinnor, som kan lida brist på dessa ämnen. LAGA Skölj de späda kålblommorna och låt rinna av väl i ett durkslag. Flower sprouts blir allra godast av att stekas hastigt, annars förlorar de sin spänst. Men många andra kålsorter mår bra av att stekas långsamt i smör och lite olja på låg värme. Då släpper kålen ut sitt socker och blir mör och välsmakande. SMAK Flower sprouts har en lätt nötig smak och passar perfekt att steka i smör, olivolja och lite salt. De går också fint att förvälla eller ugnsrosta, eller så plockar du bladen och äter dem råa i sallad med lite olivolja och citron eller en senapsvinägrett. Ugnsrostade passar de fint ihop med basilikapesto, lite riven lagrad ost eller bara som de är. BUFFÉ 12 • 2017 9