Buffé 1
Mohamad Halawani, Ibrahim Masri, Jenni Steiner, L
inda Steiner och Mehei Aldin Lala. MAT FÖR GEMENSKAP Vad kan vi bidra med? Den frågan ställde sig ICA-handlarna och systrarna Jenni och Linda Steiner för ett år sedan när Trosa kommun tog emot 20 nyanlända flyktingar och deras familjer. Svaret landade i att de kan laga mat. Massor av mat har det blivit – och en gemenskap värd allt. TEXT ALEXANDRA VIKSTRÖM FOTO ERIKA WEILAND I KÖKET PÅ ICA TROSSEN i Trosa står Katren Bshara och gör tabbouleh. Det doftar fantastiskt av färsk persilja, och hon visar stolt upp den överfulla bunken. Den ska precis ställas ut i kyldisken och säljas som lunch. Hon är en av dem som kom som flykting till Trosa för lite över ett år sedan. Nu praktiserar hon på ICA, dels för att lära sig språket, dels för att få in en fot i arbetslivet. – Jag älskar att laga mat. Då glömmer jag mina bekymmer och slipper tänka på jobbiga saker, som att många i min familj fortfarande är kvar i Syrien, säger hon. Praktiken började med att Jenni och Linda Steiner startade matlagningskurser för nyanlända i november förra året. – De måste inkluderas, också för att Trosa ska fungera som samhälle. De ska ju bo och jobba här, och barnen ska gå i skolan. Det finns inte en plats dit de kan åka tillbaka, säger Jenni. För dem som bott i Trosa länge har ICA blivit en naturlig samlingsplats där man byter några ord med 20 BUFFÉ 12 • 2017 HANDLARINITIATIV RUNT OM I SVERIGE För 100 år sedan lade Hakon Swenson grunden till ICA genom sin idé om fria handlare i samverkan. Under vinjetten »ICA 100 år och framåt« har ICA under 2017 firat jubileumsåret på en rad olika sätt. Bland annat har ICA-handlare Sverige över startat olika initiativ inom till exempel matinspiration, hälsa, integration och hållbarhet. Det var också så Jennis och Lindas initiativ startade! bekanta över kyldisken. För Katren, och dem som kom hit med henne, är det inget att ta för givet från start. Bara att handla i ett nytt land, med annorlunda matvaror än vad man är van vid, kan vara en stor omställning. För Jenni och Linda var det därför helt naturligt att starta ett initiativ för att hjälpa nyanlända att hitta den gemenskap som många Trosabor redan har. – Vi frågade Trosa stadshotell om vi kunde få låna deras kök, och deras kock, för att hålla matlagningskurser ihop med nyanlända. De sa ja direkt, säger Jenni. Första kursen gick av stapeln förra hösten. Tillsammans med Trosa kommun fick Jenni och Linda hjälp med en tolk och att samla ihop gruppen av nyanlända. Ett tjugotal personer kom, både vuxna och barn. På menyn stod lammfärsbollar, potatismos och lingonsylt. – Vi märkte att alla var väldigt tacksamma för hela grejen. Och vi känner oss privilegierade som får göra det här. Bara att få sitta ner och utbyta erfarenheter inom mat och annat i livet, säger Linda.