Buffé 1
NÄST SIST ICA-kort: 033-47 47 90 ICA kundservice:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Bufféredaktionen/växeln OTW: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buffe@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktörer: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se, Alexandra Vikström, alexandra.vikstrom@otw.se Receptansvarig: Art director: Formgivare: Katarina Sjöberg Webbredaktör: Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Juliana Alonso, Tony Wallin, Lina Wallentinson Produktion: Repro: Done Tryck: Roto Smeets NL/028/001 På ica.se/buffe hittar du bland annat utlovat extramaterial och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buffés tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buffé utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer info på ica.se. Vinn 300 kronor i matpengar! 2. Smoothie till julfrukosten A. Kaffesmoothie B. Lingonsmoothie C. Kanelsmoothie 3. Praktikant på ICA i Trosa A. Katren B. Katrin C. Karin 50 VINNARE Gör så här: Tävla på ica.se/buffe, mejla svarsraden till tavling.buffe@otw.se eller skriv ner den på ett vykort och skicka till Buffé, Box 3265, 103 65 Stockholm – senast den 5 januari. Vinnarna presenteras på ica.se/buffe från den 19 januari. 1. My Feldt tröttnar inte på A. Limpa B. Tarteletter C. Bullar 4. Buffélabbets vegobollar innehåller A. Linser B. Kikärter C. Ägg NOVEMBERNUMRETS RÄTTA RAD: 1 B, 2 C, 3 A, 4 A, 5 C. Sött, salt - och lite bittert Bjud en nyårsdessert som har allt – söt och salt kolapannacotta, len chokladmousse med en bitter touch och så syrliga clementiner. RECEPT SOFIA NILSSON FOTO LENNART WEIBULL STYLING EMMY LUNDSTRÖM SALT KOLAPANNACOTTA, CHOKLADMOUSSE & CITRUS Perfekt dessert att förbereda, både pannacottan och moussen kan göras dagen före. FÖR 8 PERSONER Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten. Koka upp 4 dl vispgrädde i en kastrull, ta från värmen. Vispa genast ner 1 burk dulce de leche eller karamelliserad mjölk (397 g). Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem under fortsatt vispning. Rör ner . Häll smeten i 8 glas. Ställ i kylen minst 4 timmar. Värm 3 dl vispgrädde (koka ej). Ta från värmen och rör ner 100 g hackad mörk choklad. Låt svalna helt i kylen. Vid servering: Vispa choklad med moussen, 4 clementiner skurna i hinnfria klyftor och krossade chokladcookies. 5. Stefan Ekengrens nyårstips A. Bjud få personer B. Preppa i god tid C. Köp färdigt Tyck Till! Många har hört av sig... Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. Nästa nummer kommer den 19 januari Mättande mellanmål, bonusfamiljer BUFFELABBET & goda matlådor Ladda utan socker med mellanmål som ger energi. Moa Herngren, medskapare till serien Bonusfamiljen, Bästa vego»köttbullen« Gör en rejäl sats av de veganska »köttbullarna« till julkalaset. Garanterat kommer fler än familjens veganer och vegetarianer att sluka dem! Bullarna är nämligen saftiga, de har det rätta, lite stunsiga tuggmotståndet och är varsamt julkryddade med enbär, kryddpeppar och kryddnejlika. TEXT ANNA K SJÖGREN TESTARE HANNA FROMMELIN, CAROLA ALVARADO FOTO LENNART WEIBULL STYLING EMMY LUNDSTRÖM 22 BUFFÉ 12 • 2017 docume t38102 BUFFÉ 12 • 2017 bjuder på sina bästa recept för varannan vecka-livet. Det blir också roligare matlådor och en skolkock som lagar lunch i världsklass! 39 För alla fi nns på ica.se/buff e. råva ra n SÄSONG Flower sprouts är en nykomling när det kommer till kål. Den började odlas så sent som 2010 i England, och i Sverige Kålguide! Hitta din favoritkål och många recept på ica.se. lanserades kålen 2014. Svenska flower sprouts odlas från mitten av november till februari, men de går ofta att hitta i butik mellan oktober och mars. De är nästan alltid paketerade i påse, men om du kan, försök se till att kålen fortfarande har spänst och att bladen inte ser mjuka ut. ODLA/SKÖRDA Flower sprouts går fint att förodla inomhus i tråg från och med mars. Tryck ner fröet cirka en centimeter i jorden, och se till att jorden hålls fuktig och varm. När sista frosten varit kan du flytta ut plantan. Om du vill så kålen utomhus på direkten kan du göra det från slutet av april. Se bara till att skydda den späda kålen från kålflugor med ett nät eller annat skydd. FÖRVARING Förvara alltid flower sprouts kallt, i 2–4 grader, och se gärna till att de inte blir fuktiga. Kålen får lätt tryckskador, så hantera dem försiktigt när du bär hem dem från affären, då håller de sig fina längre. NYTTIGT FLOWER SPROUTS Världens gulligaste kål. Vackert gröna och lila till färgen och framodlad som en korsning mellan brysselkål och grönkål. Med sin lätt nötiga smak är de goda med lite smör och salt. Flower sprouts, eller brysselkålsblomma som de också kallas, är just nu som allra bäst. TEXT ALEXANDRA VIKSTRÖM ILLUSTRATION MADELEN LINDGREN Kål är supernyttigt! Generellt innehåller kålgrönsakerna mycket vitaminer och mineraler. Många av de vanligaste sorterna innehåller C-vitamin, folsyra, kalcium och järn – vilket gör kål till en bra grönsak för alla – men kanske speciellt för kvinnor som kan lida brist på dessa ämnen. LAGA Skölj de späda kålblommorna och låt rinna av väl i ett durkslag. Flower sprouts blir allra godast av att stekas hastigt, annars förlorar de sin spänst. Men många andra kålsorter mår bra av att stekas långsamt i smör och lite olja på låg värme. Då släpper kålen ut sitt socker och blir mör och välsmakande. SMAK Flower sprouts har en lätt nötig smak och passar perfekta att steka i smör, olivolja och lite salt. De går också fint att förvälla eller ugnsrosta, eller så plockar du bladen och äter dem råa i sallad med lite olivolja och citron eller en senapsvinägrett. Ugnsrostade passar de fint ihop med basilikapesto, lite riven lagrad ost eller bara som de är. B UFFÉ 1 2 • 2 0 1 7 9 11/10/2017 7:06:29 AM