Buffé 1
NYTT & HETT! NYTT & HETT - December KONDITORRAPPO
RTEN DECEMBER – HÖGSÄSONG FÖR BAKGLADA är det någon gång det sätts degar och bakas kakor i svenska hem så är det nu i december. Och många säger sig må bra av att baka, i alla fall om man får tro Konditorrapporten, en undersökning genomförd av Arla. Fyra av tio uppger att de blir lyckliga av att knåda i köket. Bland unga vuxna mellan 18 och 29 år är siffran över 50 procent. Drygt en tredjedel av de unga vuxna uppger också att de bakar mer i dag än de gjorde för tre år sedan. DÅ BAKAR VI HEMMA – 5 I TOPP 1. Jul/nyår 2. Födelsedag 3. Advent/lucia 4. Midsommarafton 5. Kladdkakans dag och/eller Kanelbullens dag Baka marängrulle med citron, se recept ica.se. → Redaktör Lina.Wallentinson@otw.se SVENSK DUBBELSEGER I GRÖT-VM FÖRKROSSANDE SEGER MED HAVRE i år blev det svensk seger både i klassisk grötkokning och i specialklassen i Gröt-VM. Ellinor Persson vann i klassiska grötkokarklassen där endast de tre ingredienserna havre, vatten och salt får ingå. Ellinors variant på svenskt havrekross gick hem hos juryn. I specialklassen vann Per Carlsson Prova en VM-vinnare! Grötbrulée med hjortron och apelsin. Recept på ica.se. med en grötbrûlée med hjortron och apelsin. Gröt-VM arrangeras varje år i Skottland, i år för 24:e gången. I årets VM deltog tävlande från 23 länder. FAVORITER ATT BAKA – 3 I TOPP 1. Mjuka kakor, t ex cupcake, rulltårta 2. Vetebröd, t ex kanelbulle 3. Kladdkaka PODDARNA SOM PRATAR MEST OM MAT LYSSNA I JUL Sätt lurarna i öronen och promenera bort lite julskinka medan du lyssnar på en intressant matpod. Här är några förslag. kokböcker bakom sig, gör nu också pod. Bland gästerna hörs näringsexperter, bloggare, bönder, kokboksförfattare – alla med sin ingång till en grön livsstil. produkter, besöker restauranger och gästas av kockar och andra matpersonligheter. The food programme En engelsk BBC-pod där varenda liten aspekt av det vi äter noga undersöks. Ibland ur ett politiskt eller kulturellt perspektiv, andra gånger med mer matlagning och njutning i fokus. Tomas Tengby och Nina Frogneborn Matsamtalet Youtubern Johan »Matgeek« Hedberg och tidigare Sveriges mästerkock Sigrid Barany går på djupet i alla möjliga ämnen – råg, Johan Hedberg tv-mat, kladdkaka, kökskemi, kryddor och förkylningsmat. Då och då gästar Vego, vego, vego Vegoproffset Mattias Kristiansson, med succétidningen Vego och en rad Meny Långkörare i P1, men med ständigt aktuella ämnen. Det handlar om recept, trender, miljö, restaurang, historia och mycket mer. Programledarna Tomas Tengby och Nina Frogneborn bjuder en gång i veckan på ett kunskapsspäckat avsnitt. Matpoden Podveteranerna, och tidigare vinnarna av Matbloggpriset, Ola Håkansson och Andreas Hammarstedt recenserar nya Eat this Kockarna och entreprenörerna Leila Lindholm och Niklas Ekstedt diskuterar allt från mansdominans i krogvärlden till hur man lättast löser vardagsproblem som småbarnsförälder. Då och då gästar andra kockar podden. A time and a plate Utsedd till 2017 års bästa matpod av Forbes magazine. Poden tittar närmare på vad vår matkonsumtion säger om oss som individer och på hur maten påverkat samhället genom historien. BUFFÉ 12 • 2017 7 Leila Lindholm Foto Eva Hildén Foto Lennart Weibull