Buffé 1
december 2017 ICA Kundservice 020-83 33 33 | kund
service@ica.se | ica.se TAR LITEN PLATS SOUS VIDE-LAGA NYÅRSMENYN! Grönsakerna blir smakrikare och köttet mörare. Dessutom är det enkelt och med perfekt resultat varje gång. Gör som proffsen: Laga sous vide! TEXT TONY WALLIN FOTO LENNART WEIBULL PERFEKT FÖR HEMMAPROFFS Sous vide betyder att man vakuumförpackar råvaran och lägger den i en rejäl bunke eller en stor kastrull med vatten som får exakt temperatur med en doppvärmare, så kallad cirkulator. När råvaran är klar klipper man upp påsen och serverar, eller bryner för att få extra smak i ytan. Cirkulator och vakuumapparat har nu anpassats för hemmabruk, såväl pris- som storleksmässigt. På ica.se/hemma fi nns det produkter som passar perfekt till nyårsaftonens oxfi lé. KRYDDSTEKT OXFILÉ SOUS VIDE Laga som proff sen; få oxfi lén exakt så rosa som du vill ha den – rakt igenom, utan trist oönskade bruna kanter! Du kan dessutom laga den en dag i förväg och bara steka på vid servering. Perfekt att laga nyårsaftonens oxfi lé signerad Stefan Ekengren (sid 28) med sous videteknik. Och hans recept på rotselleri blir som en dröm med hjälp av denna metod. GÖR SÅ HÄR: Mortla samman 1 tsk hela svartpepparkorn, 8 enbär, 2 tsk fänkålsfrön, 1 tsk torkad timjan och 1 tsk malen koriander. Gnid in 1 bit putsad oxfi lé (600 g) med kryddblandningen. Lägg köttet i en vakuumplastpåse. Sug ut luften med en vakuummaskin. Fyll upp en stor kastrull/ bunke, minst 7 liter, till ¾ med varmt vatten. Sätt cirkulatorn på 55°C (eller högre, 56–62°C, om du önskar mindre rött kött än det på bilden). När rätt värme uppnåtts, lägg i köttet. Efter 5 timmar är det klart att tas upp. Klipp upp påsen och låt ligga till strax före servering. Vid servering: Hetta upp 1 msk smör och 1 msk rapsolja i en stekpanna. Bryn köttet hastigt runt om. Låt ligga några minuter och skär sedan upp i skivor. Strö över lite salt och peppar samt ev sky eller sås. HEL ROTSELLERI SOUS VIDE Grönsaker får en extra koncenterad smak vid sous vide-tillagning. Hel rotselleri passar perfekt för denna metod. Laga med fördel en dag i förväg. GÖR SÅ HÄR: Gör rent 1 rotsellerihuvud väl, skär bort rottrådar etc. Lägg i en vakuumpåse och använd en vakuummaskin för att suga ut luften. Sätt cirkulatorn på 85°C. Tillaga i 5 timmar. Klipp upp påsen. Spara i kylen till serveringen. Skär rotsellerin i grova bitar. Stek i 2 msk smör. Strö över fl ingsalt vid servering. PS. Recept på ratatouille sous vide, se ica.se/buff e. BUFFÉ 12 • 2017 35