Buffé 1
RIS À LA MALTA MED MAZARINER & HJORTRON Söt julef
rid på glas! Superenkel dessert med risgrynsgröt och köpta mazariner. FÖR 6–8 PERSONER 500 g risgrynsgröt 1 vaniljstång 2 dl vispgrädde 4 mazariner 1–1½ dl hjortronsylt GÖR SÅ HÄR: 1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. 2. Tillsätt fröna i grädden och vispa lätt och luftigt. 3. Blanda ner grädden i risgrynsgröten. 4. Bryt mazarinerna i mindre bitar. 5. Varva gräddgröt, hjortronsylt och mazariner i portionsskålar eller glas. FÖR ALLA Gör glutenfri: uteslut mazarinerna. Innehåller laktos och mjölkprotein. Gör äggfri: uteslut mazarinerna. Instagramtävling! Juldessert Vad bjuder du på för dessert till jul? Laga din bästa juldessert, lägg upp bilden på Instagram och tagga med #buffebilden. Ange mängder och beskriv receptet i korthet. Tre bidrag vinner 500 kronor var i matpengar. Tävla senast 3 januari. Vinnarna kontaktas via Instagram den 8 januari. Se fullständiga villkor på ica.se/buffe. CHOKLADBOLLAR MED APELSIN & KOKOS Beroendeframkallande små godingar som får smak av rostad kokos och apelsinlikör. GER 20–30 BOLLAR 1½ dl riven kokos 100 g rumsvarmt smör 1 dl strösocker ½ msk finrivet apelsinskal 1 msk apelsinlikör (eller apelsinsaft) 3 msk kakao 1 krm salt 1½ dl havregryn salt riven kokos att rulla bollarna i GÖR SÅ HÄR: 1. Rosta kokosen i en torr stekpanna på medelvärme tills den får lite färg. Låt svalna. 14 BUFFÉ 12 • 2017 2. Rör ihop smör, socker, apelsinskal, likör, kakao och 1 krm salt till en jämn smet. 3. Blanda ner havregrynen och den rostade kokosen. Låt stå i kylen ca 15 minuter. 4. Rulla smeten till bollar och rulla i kokos. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut havregrynen mot ren havre. Gör laktosfri: välj laktos- fritt matfett. Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt matfett. Fri från ägg. SAFFRANSYOGHURT, FIKON & HAVREFRAS FÖR 6–8 PERSONER 5 dl grekisk yoghurt (10 %) 1 påse saffran (½ g) 2 msk flytande honung 2 färska fikon 4 småcitrus HAVREFRAS 2 dl havregryn 2 tsk flytande honung 2 tsk rapsolja 1 krm salt 1 krm malen ingefära 1 krm malen kardemumma GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200°C. 2. Rör ihop yoghurt, saffran och honung. 3. Havrefras: Vispa ihop honung, olja, 2 tsk vatten, salt, ingefära och kardemumma. Tillsätt havregrynen och blanda väl. 4. Strö ut blandningen på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen ca 10 minuter, tills det är knaprigt och har fått lite färg. Rör om då och då. 5. citrusfrukterna i mindre bitar. 6. Fördela yoghurten i glas eller portionsskålar. Toppa med frukt och havresmul. FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut havregrynen mot ren havre. Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt. Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurten mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Fri från ägg.