Buffé 1
Laga smart efter jul Förvandla resterna av skinka
n och kålen till härlig mellandagsmat. m ed mango & pas sion Fräscht och fruktigt. Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten. Koka upp 3 dl vispgrädde, ½ dl strösocker och 1 krm vaniljpulver. Krama ut vätskan ur gelatinbladet och rör ner. Låt svalna ca 10 minuter och vispa ner 2 dl grekisk yoghurt. Häll upp pannacottan i 6 glas. Ställ i kylen minst 4 timmar. Mixa 250 g fryst, tinad mango, 2 urgröpta passionsfrukter och 1 msk färskpressad citronjuice. Toppa pannacottan med såsen och krossade maränger eller rostade kokoschips vid servering. JULIG CARBONARA Lingonbiskvier Överraska med rosa biskvier. Sätt ugnen på 175°C. Rör ihop 200 g grovt riven mandelmassa med 1 äggvita. Fyll smeten i en spritspåse. Spritsa ca 20 små bottnar på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. Koka ihop 250 g frysta lingon med ½ dl strösocker ca 10 minuter, tills det tjocknar. Mixa 1 dl puré. Låt svalna. Vispa 200 g rumsvarmt smör med och 1 krm vaniljpulver en slät kräm. Spritsa eller bred smörkrämen på bottnarna så det blir en liten topp. Ställ i kylen ca 15 minuter. Doppa topparna i ca 200 g smält mörk choklad. Strö ev över lingonpulver. Cl em entincocktai l Barbro Hedlund i Alfta tipsar om en bubblig, sötsyrlig nyårsdrink. Koka upp 1 dl strösocker, 1 dl vatten, 2–3 msk hackad färsk rosmarin och , låt koka några minuter. Låt svalna. Sila sockerlagen och blanda med 2 dl färskpressad clementinjuice, 1 dl färskpressad limejuice och (750 ml) prosecco i en kanna. Häll upp i 8 cocktailglas. Toppa gärna med en rosmarinkvist. Rör ihop ½ dl tahini, 1 msk japansk soja, ½ dl vatten, 1 tsk sesamolja, 1 msk honung, ½ riven vitlöksklyfta och 2 tsk vinäger. Skala och svarva 2 morötter eller hyvla längs med med en osthyvel eller skalare. Massera 200 g strimlad grönkål med 1 msk olivolja och 1 krm salt. Blanda kålen med moroten, 4 dl kokt quinoa eller bulgur och 200 g strimlad julskinka. Ringla över lite av dressingen. Strö över 1 msk rostade vita sesamfrön och 1 dl torkade tranbär eller russin. Servera resten av dressingen till. BUFFÉ 12 • 2017 19 Plocka bladen från ca 100 g brysselkål. Koka 300 g spagetti enligt anvisning på förpackningen. Häll av och spara 1 dl av kokvattnet och blanda med 1 dl vispgrädde, 3 äggulor, 1 riven vitlöksklyfta, 1 dl riven ost och 2 krm svartpeppar. Stek ca 200 g strimlad julskinka i 2 msk smör tills den får lite färg. Tillsätt brysselkålsbladen och stek ytterligare 1 minut. Ta från värmen, tillsätt pastan och gräddblandningen. Toppa med riven ost, persilja och svartpeppar. GRÖNKÅLSSALLAD MED TAHINI OCH SESAM Yoghurtpannacotta m ed rosma rin