Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16 KRYDDIG ÄPPELKAKA Kanelen och den ma
lda musköten gör den här äppelkakan lite engelsk. Den blir härligt knäckig av smör- och sockerblandningen. Grädda den på teflonduk eller bakplåtspapper i långpanna med kant så slipper du rengöra ugnen från smält socker och smör. FÖ R 8 PERSONE R 1 kg äpplen, 6 - 7 stycken 1 dl socker 1-2 tsk målen muskot 2- 3 tsk kanel 4—5 tsk vanilj socker 1 msk smält smör sockerbitar MÖRDEG : 4 dl vetemjöl 1 dl grahamsmjöl 2 msk socker 150 g smör VA dl iskallt vatten GÖ R SÅ HÄR : 1. Gör mördegen. Blanda alla torra ingredienser. Hacka smöret. Blanda snabbt till en smulig deg. Droppa i vattnet och för ihop till en degklump. Platta ut den. Låt vila i kylskåpet i minst i timme. 2. Värm ugnen till 225°C. 3. Kavla ut mördegen till en rundel, ca 30 cm i diameter. Kavla direkt på bakplåtspapper eller en bakduk av teflon. 4. Lägg över degen i en långpanna med kant. 5. Blanda ihop till fyllningen: socker, muskot, kanel och vanilj. Strö hälften över mördegsplattan. 6. Skölj och skär äpplena i vardera 4-5 klyftor, skär bort kärnhusen. Lägg klyftorna i mitten på degen. 7. Droppa över smält smör. Strö över resten av sockerblandningen. Vik upp degkan ten runt om, nyp ihop och garnera med några grovt krossade sockerbitar. 8. Grädda gvllenbrun, ca 45 minuter. Ös kakan någon gång under tiden med socker- och smörblandningen som rinner ut på pappret. Det ger en härligt knäckig yta. 9. Servera kakan ljummen, gärna med lite vaniljglass, vaniljsås eller vaniljyoghurt, dvs matlagningsyoghurt med lite vaniljsocker. CALVADOS - ÄPPLEN Det är nästan omöjligt att ange koktid för äpplena. Olika äppelsorter kokar olika snabbt. Så fort äpplena börjar mjukna är de klara. Den dyra calvadosen kan bytas mot outspädd äppeljuice. Ta då den mindre mängden socker. FÖ R 4 PERSONE R 2 dl calvados VA tsk hela kryddnejlikor 8 dl vatten 1 bit färsk ingefära (sockerbitsstor) 2- 3 dl strösocker några blad mynta 6 äpplen GÖ R SÅ HÄR : 1. Koka upp calvados, nejlikor, vatten, socker och kryddor. Koka i 5 minuter. 2. Skala äpplena och skär i halvor. Gröp ur kärnhusen. 3. Lägg äpplena allteftersom i den heta lagen. Koka dem försiktigt tills de börjar mjukna och ta sedan upp dem. 4. Koka ihop lagen och slå den över äppelhalvorna. 5. Servera med en klick lättvispad grädde.
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44