Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38 Under sommaren har ett tiotal asylsö
kande förvandlat en vildvuxen äng till en prunkande oas av grönsaker och blommor. Snart är det dags för skördefest! I början av sommaren var här en äng. Nu växer i stället grönsaker, blommor och kryddor i cirklar och stjärnmönster. Marzeh visar några späda ljusgröna blad. Det är sallad som hon satte för bara en vecka sedan. Huvudsallad som skiftar i rött är nu färdig att äta. Hon sätter ner frön allteftersom, så att det alltid finns fräsch sallad som inte hunnit bli besk. Homoludens* ekologiska hagar ligger framför fjärilshuset i Hagaparken i Stockholm. Odlingen där är ett projekt som ingår i Kulturhuvudstadsåret. Tanken är att den lekande, utforskande människan genom odling ska förverkliga sina drömmar och lära sig att se det lilla i det stora. Det är ett samarbete med Invandrarutbildningen och Invandrarverket som låtit skolan flytta ut till odlingslotterna. Ett tiotal asylsökande har arbetat i landen under sommaren för att på en skördefest i september kunna bjuda på goda rätter med ursprung i deras länder. PERSISKA RÄTTER Marzeh och Ebrahim exempelvis ska laga persiska rätter. Olika grytor med kött och grönsaker, serverade med saffransris. Som krydda citronsaft 34 och peppar. Färska kryddor som persilja och basilika äter man nyrepade i en skål bredvid. Persisk kebab är gjord av köttfärs, lök och kryddor som sakta grillas på spett. Ett säkert kort när det är fest. Paul från Nigeria berättar att rätter med ris är vanliga också i hans hemland, ofta smaksatta med kryddor och med grönsaker och kött i. Marzeh drar bort den vita odlingsduken och visar ett stort land med krvddor. De ser ut som basilika men har en kraftig citronsmak. Underbart gott. En släkting har skickat frön till Sverige från Iran. Hon säger att det är svårare att odla här än i Iran. Här måste man odla i snörräta rader för att att kunna skilja ut ogräset. I Iran finns inte så mycket ogräs, säger hon, så där slänger man bara ut fröna huller om buller i jorden. BESVÄRLIG JORD Palle, en av trädgårdsmästarna, berättar att det är en ganska svårarbetad jord. På försommaren gick han över jorden med en jordfräs, vilket lätt gör att mikroorganismerna slås ut. Helst ska man göra det på hösten, och på våren bara luckra det översta jordlagret för att släppa in luft. Jorden är också ganska sandig. Men potatisen trivs! Marzeh mår bra när hon arbetar i jorden och ser hur det växer. Men när vi pratar vidare förstår jag att det inte bara är en grönskande idyll detta handlar om. LÄR LÄTTARE I LANDET - När jag var i skolan för att lära mig svenska var jag ofta orolig och kunde inte koncentrera mig, men när jag arbetar i trädgårdslandet trivs jag. Marzeh oroar sig väldigt för sin man som sitter i fängelse i Iran. Det går inte en minut utan att hon tänker pä honom. När vi sitter och dricker te utanför husvagnen, som har varit väldigt populär denna regniga sommar, frågar jag hur det kommer sig att Paul är i Sverige. Han berättar att han fick hjälp av en kompis till sin pappa att komma till Sverige efter att hans pappa blivit dödad. Nu har Paul en svensk flickvän och bor i Haninge utanför Stockholm. De har fått en liten dotter som nu är fem månader. Innan Paul kom till Sverige hade han aldrig odlat, men hans mamma odlade en del i Nigeria så han har lärt lite av henne. Nu har han mangold, bönor, lök, morot och solrosor på sin lott. AV ANNA GIDGÅRD FOTO: MAGNUS PERSSON På Ebrahims odlingslott växer tomater, jordgubbar, squash, sallad, gurka, kål, rädisor, persilja och några vackra violer som pricken över i. Likt en skyddande mur runt landet slingrar sig luktärt på videkvistar. -Jag kunde ingenting från början, men jag har fått hjälp av lärarna. Jag har inte haft semester en enda dag. Jag trivs här, säger han. Men just nu är det inte så roligt att arbeta i trädgården. Han tänker på sin kompis Hassan som har sin odlingslott bredvid. Han har precis fått avslag på sin asylansökan. Ebrahim talar perfekt svenska trots att han bara varit i Sverige ett år. VILL BLI LÄKARE -Jag vill kunna prata perfekt svenska, för min dröm är att få stanna här och studera till läkare. I Iran studerade jag medicin, men fick avbrvta det när jag flydde till Sverige. Men han tar en dag i taget. Det han ser fram emot nu är att vara med på den stora skördefesten i slutet av september och laga läckra rätter av sina egenodlade grönsaker. * Homoludens = den lekfulla människan Buffé 9/1998
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44