Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40 Sunda djur kan rädda våra hagar Jag
sitter vid stugknuten och filosoferar. Intill mig står hinken fylld med bär. Det är helg och tid för avkoppling. Jag tänker på smultronställen som vi så innerligt vill ha kvar även till våra barn och barnbarn. Bär- och svampskogen tex. Men också den svenska hagen som vi som konsumenter faktiskt har allra störst chans att vara med och bevara genom vårt val av kött. • Vi hade några härliga timmar på berget ovanför stugan i förmiddags, maken och jag. Lingon och blåbär lyste i blått och rött, luften var klar och hög. Utsikten vid "kaffestenen" var milsvid och betagande. Däruppe förenklas livet; det som kändes tungt igår syns lättare idag. Vi är många i vårt land med liknande upplevelser av smultronställen, eller hur?! Och de är oftast förknippade med naturen. KALHYGGE På vägen ner från berget går vi genom ett anskrämligt kalhygge. Det ligger där som ett stort sår i naturen. Det känns som ett sår i själen också - här fanns våra svampmarker för något år sedan. Jag som inte är skogsägare och insatt i brukningsmetoderna kan inte förstå varför avverkningen fortfarande tillåts att se ut som en skövling! 9 0 PROCENT BORTA Till kaffet läser jag nyhetsbrevet Handla Miljövänligt från Naturskyddsföreningen. Om årets miljövänliga vecka, som står för dörren, vecka 40, under vilken man uppmanar konsumenter att välja energisnålt vid köttdisken. Budskapet är att vi bör välja kött från betande djur; lamm och nötboskap. Den uppmaningen sprider jag med glädje vidare. Välj det också för att vi ska kunna bevara de underbara hagmarker som vi fortfarande har kvar. Som är smultronställen för oss svenskar och enda lokal för många hotade arter av insekter och växter. Som barn lekte jag mycket i sådan natur, inte minst hos släkten i Småland. Men sedan mina föräldrar var unga har 90%(!) av landets hagmarker försvunnit. Insikten om detta och visionen om att kunna bidra till att rädda resterande hagmarker ligger bakom satsningen på Sunda Naturbeteskött som säljs i 1 c A-butikerna. SPECIELLA MARKER Satsningen har utvecklats i samarbete med länsstyrelserna, Världsnaturfonden och Upplandsstiftelsen, eldsjälarna i företaget Swedish Cattle. De uppfödare som levererar sådant kött har betesmarker som är särskilt värda att skydda och ingår i länsstyrelsernas bevarandeplaner. Djuren är goda landskapsvårdare och ger kött som ska vara saftigt, mört och rikt på smak. Idag finns det 150 uppfödare från Skåne i söder till Dalarna i norr, från Orust i väst till Gotland i öst som levererar Sunda-kött. På det här sättet kan vi tex restaurera strandängar i Mälardalen samtidigt som vi får fina köttprodukter i butikerna. Mina kollegor letar febrilt efter flera uppfödare, bl a i samarbete med Scan. BRISTVARA Av köttet görs Sunda hamburgare och Sunda köttbullar. Tillgången är hvgglig och räcker till de flesta butiker. Det färska köttet säljs som ryggbiff, rostbiff, grvtbitar och filé, och det slåss ett 70tal ICA-handlare om att få sälja. Många står på kö för att få börja så snart det finns mer. Det är härligt när det går att förena matglädje och smakupplevelse med landskapsvård ! ^ Netscape File Edit View Go C Bookmarks .Jj 1 y ICA S Nio olika SKAFFERIE R pesto i registret SUGE N P Å PESTO ? NÄ R HAD E BUFF É ET T SÅDAN T RECEPT ? BLÄDDER , BLÄD - DER , BLÄDDER.. . ME N N U KA N D U SLIPP A DESS A FRÅGO R OC H ALLT BLÄDDRANDE . P Å WWW.ICA.S E KA N D U G Å TILL "SKAFFERI - ET " OC H DÄ R KLICK A P Å RECEPTSÖK . SEDA N KLICKA R D U P Å AVDELNINGE N BUFFÉ . INGREDIENS , RECEPTNAM N OC H MATKATEGOR I KA N ANVÄNDA S FÖ R AT T HITT A RÄTT . NÄ R DE T GÄLLE R PEST O S Å RÄCKE R DE T ME D AT T SKRIV A I N RE - CEPTNAMNE T S Å FÅ R D U FÖRSLA G P Å HEL A NI O OLIK A PESTORECEPT . DESS A KA N D U SKRIV A U T O M D U HA R TILLGÅN G TILL E N SKRIVARE , ELLE R S Å FÅR D U G Å TILLBAK A TILL DIN A BUFFÉ-TIDNINGAR . SKULL E INT E NÅGO T A V DESS A RE - CEP T FALL A DI G I SMAKE N S Å FINN S DE T YTTERLIGAR E NÅGR A AVDELNINGA R I "SKAFFERIET " ME D RECEPT . SÖKE R D U BLAN D DE M S Å KOMME R D U AT T HITT A YTTERLIGAR E TI O PESTORECEPT . ALLTSÅ , ADRESSE N ÄR : LISBETH KOHLS Konsument, kvalitet oeh miljö www.ica.se Galet o m galna ko-sjukan Visst, det ska genast erkännas att det blev galet i texten om irländskt kött. Jag skrev att tjurar inte drabbas av galna ko-sjukan. Fel - BSE är inte könsbundet. Men galna ko-sjukan bryter ut tidigast vid 2,5 års ålder, och när det gäller det kött som kommer från Irland och säljs under namnet Irish Nature så slaktas djuren när de är 20-24 månader gamla. Alltså kan vi vara säkra på att djuren inte har drabbats. Tillrättaläggande 2: Andelen svenskt kött från kor är knappt en tredjedel. TONY WALLI N chefredaktör
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44