Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 J \ J t OTT • FRAMTIDEN? Vårt sätt at
t handla mat förändras. Dc förändrade inköpsvanorna är på väg att rita om butikskartorna. Samtidigt undrar man om framtidens kunder alls vill handla i butiker, eller om Internet tar över. Hittills ser vi att det går trögt för normalkunderna att börja näthandla. Många tror att det är torra standardvaror som dominerar näthandel med dagligvaror, men faktum är att andelen färskvaror • FESTTRADITION! Salt, mjäll och vackert röd är strömmingen som sakta slinker ner. Luften är krispigt klar, stearinljusets låga fladdrar. Det är sen surströmmingsfest. En fest för hängivna. De jästa får oss att känna gemenskap. Premiär och tradition finns kvar utan större marknadsföring. Mickelsmäss är en nyskapad fest. Och fest i nätbeställningarna är större än i vanliga butiker! Och än kan inte näthandel konkurrera i pris med en effektiv butik. Näthandeln får stor betydelse för dagligvaruhandeln. Men det tar tid, och därför investerar vi mer än någonsin i det befintliga butiksnätet. Att vi samtidigt ägnar energi åt att utveckla näthandel visar att iCA-handlarna vill fortsätta med att ge kunderna många alternativ. Roland Fahlin Koncernchef ICA Trender a san t O O I AV TON Y WALLI N Bastilla, tagine, harira... Lägg namnen på minnet. Snart kan du komma att se dem i trendiga krogmenycr. - Det finns många tecken som tyder på att det marockanska köket kommer att inspirera nästa stora matoch krogtrend. Det säger Gert Klötzke, trendkänslig boss för det svenska kocklandslaget. - Både i Paris och London finns det nya marockanska restauranger som snabbt blivit inne - och som nu ståtar med flera veckors kö för bord. Vad kan vi vänta av oss av det kommande trendköket? - Det handlar nog mycket om rustik, smakrik mat där man inte lägger ner så mycket arbetet, (pillergöra) på uppseendeväckande uppläggningar, säger Gert. Den som besökt Marocko har säkert starka minnesbilder från någon matmarknad med dess fantastiska kryddbodar; den aromatiska doften som lätt gör en lite "hög". I stora säckar finns målen koriander, kummin, paprika, ingefära och på toppen av allt detta spiskummin. Den kanske mest använda - och tongivande - kryddan i det marockanska köket. Tagine är den vanligaste rätten, den tillagas i en lergryta (järngryta går också bra). Det handlar om långkok med mycket smak; aromatiskt, inte starkt. Varje fredag serveras fest- och nationalrätten couscous, gärna med lamm och grönsaker. Bastilla är en för- eller efterrätt gjord på en deg tunnare än filodeg; betraktas ofta som konstverk. En annan vanlig rätt är soppan harira. Chefredaktör: Tony Wallin. Ansvarig utgivare: Svante Nilsson. Marknadsansvarig: Torbjörn Norberg. Red.sekreterare: Anna Gidgird . Red . assistent: Richard Carlsson. Annons : Tomas Kvist, 021-194535 . Redaktionsråd: Maria Andersson, Stefan Gideskog, Anders Hallgren, Lisbeth Kohls, Nina Tarukoski, Jörgen Wennberg, Christer Åkerberg. Repro: Scannrepro AB. Tryckeri: Tryckcentra AB. Adress: ICA Förlaget AB, Box 6630 , 113 8 4 Stockholm. Tel : 08-7282300 . Fax:08-7282337 . E-post: tony.wallin@publ.ica.se Utebliven tidning/adressändring : 033-474790 . Receptfrågor: ICA Provkök 08 -7282400 , vardagar 9—11. är ju kul. Men... Att fira speciellt för att skörden är bärgad känns inte så naturligt idag. Säkert var det en annan upplevelse för hundra år sedan. Nu kan vi finna nya anledningar till att bjuda hem folk på fest. Att återskapa en festtradition är ungefär lika hopplöst som att försöka göra om en kul fest. Men rätt som det är knackar nya "traditioner" på vår dörr. Halloweenfirandet är ett bra sådant exempel. Mer om det i nästa nummer. Nu låter jag ännu en nyrensad, lagom jäst strömming slinka ner. En go tradition! Tony Wallin Chefirdaktör Buffé Innehåll 4 11 Trädgårdsdag med soppa 16 Annas curry: en stark mix Fransk höstnjutning 20 Dela på en krabba 23 Många rätter av ett lamm 25 Roligare med vassa knivar 30 Billiga veckan 32 Odlar för fest och asyl 34 Sunda djur är bra för hagarna 36 recept Basilikabröd 17 Billiga veckan (5 rätter) 32 Borsjtj på lammrester 28 Calvadosäpplen 14 Fattiga riddare 21 Fisk- och skaldjurssoppa 20 Gratinerade apelsiner 17 Gratäng med getost 27 Grillade lammspjäll 25 Hargryta 7 Indisk lammcurry 28 Italienska köttbullar 26 Jägargryta med svamp 4 Kryddig äppelkaka 14 Lammsadel med örter 26 Lammstek med vitlökssky 27 Lammstek med äpplen 13 Lingonsallad 4 Margaretas kladdkaka 18 Rönnbärsgelé 7 Smaksatt äppelgelé 12 Städdagssoppa 16 Vildsvinsstek 9 Äppelchutney i wok 11 Ättiksplommon 4 ring & skriv ICA Kundkort: 033-474790. Övriga frågor, vardagar 9-16: 020-833333. Adress: Buffé, Box 6630, 11384 Stockholm. ICAs hemsida når du på: www.ica.se Äpplen i och till mat Vilt i grytan
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44