Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20 Baka utan mjölk Skri v elle r e-po^t
a Adress: Buffé/an nas curry Box 6630,113 84 Stockholm e-post: anna.gidgard@publ.ica.se I Margareta s klad d kak a Sätt ugnen på 200°C. Smörj en form, ca 26 cm i diameter. Vispa 3 ägg och 3 dl socker poröst. Vänd ner 4-6 msk kakao, 11/4 dl flytande eller smält margarin och 11/2 dl glutenfri mix (Semper). Häll smeten i formen. Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen. Eftersom kakan är kladdig är det bra om man låter den vara kvar i formen om man ska ta med den på utflykt. Den här kakan är glutenfri, men alla tycker om den! Om du använder mjölkfritt margarin och mjölkfri mix så kan även mjölkallergiker äta kakan. Curry är en blandning av många olika kryddor, vanligen 4-6 stycken men ibland upp till 15. Den här sidan ska också vara en mix, och jag behöver er hjälp för att göra den spännande. Skriv till mig med recept, tips, klagomål och funderingar. Publicerade recept gör dig 150 kronor rikare! Till surströmmingen: Veckovis smapsvisa ikr t>u p ä Otf-744 70 71 (Vin - ocU spritVtistoriskA museet) . I Bok om äpplen Äpplen - En god svensk historia är mer än en receptbok om äpplen. Krake Lithander, som har skrivit boken, har rest jorden runt som fotomodell och drivit krog i Paris. Nu har hon Tomarps gård i Skåne, där hon lagar mat och bakar dagarna i ända verkar det som. Ett 20-tal kockar har bidragit med sina allra bästa äppelrecept, både varmrätter, efterrätter och bakverk. Men det som gör boken är alla härliga berättelser om livet på gården, förr och nu. och vetemjöl? Gun-Britt Petersson i Småland har skrivit och berättat att hon har problem när hon ska köpa bröd. Hon tål varken mjölk eller vetemjöl. Svårast är att få tag på bröd utan vetemjöl. När hon försöker baka själv så jäser degen inte upp, eller också blir det färdiga brödet så luftigt att det bara går sönder när man skär i det. Läsår I Elisabeth Ekstrand n I A I flP Hemmingsson, U I n L U U • matskribent som själv är glutenintolerant, kommer här till undsättning. -Jag antar att du med andra ord tål varken laktos eller gluten. Att baka utan vetemjöl och mjölk är precis som du skriver inte det lättaste. Men det finns knep och tips som man kan ha god hjälp av. Om vi börjar med mjölken, är det inte så svårt att ersätta den när man tex bakar matbröd. I de allra flesta fall går det bra att använda vatten, men det finns även andra bra alternativ som lättöl, porter, äppeljuice eller apelsinjuice. Dessutom finns det ett antal specialprodukter som din dietist kan berätta om. -Även matfettet i bakningen bör man tänka på om man har laktosproblem. Välj ett mjölkfritt margarin eller olja. Laktosintoleransen varierar från person till person, men man behöver sällan avhålla sig från mjölk till hundra procent. -N u till mjölet. Det finns .....#i?tipset Webbadresse r med anknytning till mat oc h dryck. Självklart kan vi inte ta ansva r fö r att alla recept är riktiga. hem2 .passagen. se/kajsabe/receptmedlem. html En samlingssida för privatpersoner som har egna hemsidor med bland annat recept. Här hittar du bland annat Christers olivhörna om oliver och olja, med länkar till sidor om Italien. Och Nicklas kokbok med recept och tips för dig som är allergisk mot mjölk- och sojaprotein. www.ica.se ICAs skafferi innehåller massor av mattips under rubriker som Veckans fest, Billiga veckan och Gröna utflykter (härliga rätter med mycket grönsaker, utan att för den skull behöva vara vegetariska; couscoussallad med spenat, laxfjäril med avokadokräm och citronmarängbakelser...). Under rubriken Kundkort kan du kolla ditt saldo dygnet runt. www.celiaki.se En sida för dig med gluten-, mjölk- eller sojaintolerans. Förutom recept på mat och kaffebröd finns här informationskort på massor av språk, som kan vara bra att skriva ut och ta med när man reser. 8 Campichellö Perfekta värmaren när man känner sig lite frusen efter en dag i skogen. Drinken har sitt ursprung i Italien. Härligt syrlig, men ändå mjuk i smaken. För 4 personer Häll 4 äggulor, 3 dl råsocker och skal och juice av 2 citroner i en gryta och värm under omrörning. Tillsätt 2-3 dl vit rom (eller efter smak). Servera bums! FOTO:PELLE BERGLUND många olika sorters glutenfria mjölmixer på marknaden. En del sorter är helt mjölkfria, medan andra innehåller en liten mängd mjölk. Välj därför en mjölmix som du tål. Ett mvcket bra hjälpmedel som gör degen lättarbetad är FiberHusk. Det färdiga brödet blir saftigt och smular inte alls så mycket. Finns hos ICA-butikerna, men säljs även på bl a apotek. - Det är viktigt att påpeka att man aldrig själv ska experimentera med en glutenfri diet. Man bör alltså ha en av läkare konstaterad diagnos. Då har man även möjlighet att få hjälp av dietist, vilket kan vara mycket värdefullt. Det finns litteratur i bokhandeln om glutenfri bakning och mat. Se även Webbtipset. Buffé 9/1998
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43
Buffé Sida 44