Buffé Sida 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40
Buffé Sida 41
Buffé Sida 42
Buffé Sida 43 1*9 Misosopp a Ok att sidan kallas f
ör miso - men hur sjutton lagar man soppan? En irriterad röst på telefonen vill ha besked. Kanske är det fler som undrar. Här kommer ett lättlagat recept på misosoppa: Koka upp 1 liter vatten. Tillsätt 2 tsk dashipulver (finns i välsorterade ICAbutiker). Strimla 1 dm purjolök och skiva 4-5 stora champinjoner fint. Låt detta få ett kort uppkok. Rör ner 4 msk misopasta (finns i välsorterade ICA-butiker). Ta kastrullen från värmen. Smaka av, Kanske vill du ha en kraftigare soppa, då behövs det mer misopasta. Obs! När misopastan tillsatts får soppan inte koka mer. Nyt t dra g i pizza n Pizzan har fått en "revival". Det senaste är små fina cocktailpizzor med fin fyllning av skaldjur, nötter, chévre eller parmesan och olivolja. På bilden en av Melkers höjdare. 25- (tjugofemminus) Misosopp a ä r e n japans k bassoppa ; nyttig , go d oc h trendig . De n ha r in - spirera t os s till att döp a de n hä r plocksida n till jus t miso . V i ha r tänk t os s att sida n sk a var a jus t nyttig , go d oc h trendig . Stektips Köttskivor och fiskfiléer lägger man inte i hur som helst i stekpannan. Dessa ska vanligtvis stekas på ganska hög värme. Matfettet är varmt och stänker lätt. Tänk då på att inte lägga ner bitarna emot dig utan bort ifrån dig. Snabbkur s i etikett Bordsdamen på höger sida. Kavaljeren till vänster. Brödfatet till vänster. Besticken utifrån och in (mot tallriken) i den ordning rätterna serveras. Glasen är placerade från höger till vänster i drickordning. Rödvinsglaset vanligtvis större än vitvinsglaset. Vattenglaset lite vid sidan om. Skåla med din bordsdam med glaset i vänster hand; förbjudet att peta med armbågen på hennes bröst. När du skålar höj inte glaset över ögonhöjd och undvik glasklirr - om du inte är ute på tumanhand med din käresta. Oc h lunchkrogsvet t På lunchen så beställer man ju ofta maten framme vid disken och går sedan och sätter sig (även på MacDonalds). Men det finns folk som först går och paxar för en plats genom att lägga jackan där och sedan beställer. Den som redan beställt har ingenstans att sitta när maten kommer, för då ligger det jackor på varenda stol. Om alla beställde först och tog plats sedan så skulle livet bli lättare kring lunchtid. Smak. Det är omöjligt att säga vad som är gott - för alla. Vi har alla olika referensramar, minnen, smakträning etc. Men en sak är säker: undvik att blanda samman onödigt många kryddor/ smakgivare. Kryddorna tar lätt ut varandra. Tänk istället så här: sött, surt, salt, starkt, samt en speciell smak/krydda. Populä r de g Pastakonsumtionen ökar kraftigt, enligt nyhetsbyrån NewsWire, speciellt bland unga. Sedan början på 1960-talet har pastakonsumtionen sexdubblats. Idag är den cirka 5,5 kg per person och år. Vilket placerar oss på en god andraplats i Europa. Konsumtionen bland alla under 29 år är hela 9 kg per person. Ändå ligger vi långt efter italienarnas 21 kg per person. Färskpastans försäljning förväntas öka med minst 60 procent i år. Tre schyssta kragar: I.Stockholms matvarufabrik. Idungatan 12, Stockholm. Sval musik, en och annan kändis, spännande omelettmeny och god "plockmat". Satsa gärna på 2-3 förrätter. Även skaldjur. 2. Grisen mat & bar, Östra Ågratan 11, Uppsala. Liten mysig krog med 40 platser. Inredning med färg och roliga prylar. Blandad meny som skapas av unga kockar med förflutet i Grythyttan. 3. Drängen. Oskarstorget 9, Örebro. Faluröda väggar och mycket svenskt. Årstidsmenyer, höstens startar nu med bl a hälleflundra och raggmunkar. Socker? Flera ställde sig frågande inför tipset att socker skulle fungera som eldsläckare för stark mat. Men det fungerar - och praktiseras på olika håll i världen. Givetvis finns det även andra bra "eldsläckare": kokt ris och kokos är två bra exempel. Enkelt sätt att förgylla en maträtt Lägg sesamfrön, solrosfrön eller pinjenötter i en het, torr stekpanna och rosta dem lätt (var försiktig för de bränns lätt). Strö dem över till exempel en sallad eller en nudelrätt. Ger en god rostad, nötig smak. Det bästa sättet att bli av med en frestelse är att falla för den. Oscar Wilde Trendig Brulé "Jag tar en brylé", sa den äldre damen i sällskapet. Och beställde en créme brulée. Hennes min var något förvånad då hon satte skeden i den knäckiga ytan. "Så här brukar inte min brylé se ut!" Men damen är i gott sällskap av många äldre svenskar som alltid får något andäktigt över sig då vår gammeldags söndags-och kalasrätt brylépudding kommer på tal. Men nu för tiden skrivs det sällan brylépudding på menyerna. Istället står det då créme caramel. Det är alltså en äggkrämsrätt som långsamt bakas i vattenbad och som serveras med en brun trögflytande sockerkaramell på toppen och runtomkring (bild). Den idag betydligt trendigare créme bruléen görs av en annan sorts äggkräm och gratineras så att den sockrigaytan blir knäckig (helst görs detta med gasbrännare) och krämen under ska absolut vara kall. Trendigast av alla bruléer är dock Tylor. Tylor Brulé är chefredaktör på det hippa livsstilsmagasinet Wallpaper. Nyligen hade han en lyxd ag s utstäl I ning i Stockholm. Krabbsås. Har man lärt sig att dela på en krabba så behöver man inte oroa sig inför "daten" - inte vad gäller maten i alla fall. Krabba går hem hos de flesta. Men det behövs en god sås också. Den här är verkligen lättlagad och jättegod: blanda 1 burk créme fraiche med 1 burk ishavsrom ä 60 g. Detta räcker men vill du anstränga dig ytterligare så kan en klick majonnäs, lite dill och några droppa limesaft och rivet limeskal göra såsen extra lyxig. Till krabban väljer man med fördel ett torrt, fruktigt vitt vin eller om det ska vara extra festligt mousserande vin. Got t me d olive r Vanligt på krogen. Men också busenkelt att göra hemma Olivröra 1 burk sardelfyllda oliver 1 burk svarta urkärnade oliver å 200 g 2 vitlöksklyftor 1 dl olivolja Gör så här: 1. Finhacka oliverna. Det ska bli ca 3 dl olivhack. 2. Skala och pressa vitlöken. Rör ner den och olivoljan. 3. Om man har hackat oliverna lite slarvigt kan man kompensera det genom att lätt mixa hela blandningen med en stavmixer. Men kör inte för länge då blir det mos. 4. Ät röran på rostat bröd, smörstekta brödsnittar eller mörkt bröd, tex kavring eller pumpernickel. Dippen kan också klickas på fisk- och kycklingrätter.
Buffé Sida 44