Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
Hemlagat Hallå där
Hemlagat På kakaoplantagen
Hemlagat I säsong: Betor
Hemlagat Fokus på det gröna
Mer gr ö n t LÄSNING för middagen kan du upptäcka
nya smaker och minska din köttkonsumtion på ett enkelt och naturligt sätt. Är du sugen på en grönare vardag? Låt grönsakerna styra matlagningen! När säsongens råvaror är basen En matfilosofi som gynnar både din hälsa och miljön! F astnar du också framför köttdisken? Ofta är det där middagsplanerna ställs på sin spets. Ska vi köpa fläskkotlett, kycklingfilé eller ryggbiff? Kanske blir det ett paket blandfärs som ofta slentrianmässigt hamnar i kundkorgen. De flesta av oss låter proteinkällan styra måltiden, först väljer vi vilket kött vi ska äta och sedan vilka tillbehör som ska serveras till. Men vad händer om vi ger tillbehören huvudrollen? Tv-kocken och krögaren Paul Svensson gjorde själv det skiftet och började sätta grönsakerna i fokus. För honom har kött blivit en krydda, något han lägger till hellre än utgår från. — Mindre och bättre, det är devisen som gäller både hemma och på jobbet. Det animaliska fyller absolut en funktion, det kan ge djup och mustighet till en rätt, men det behöver inte stå i centrum. Köttet jag äter njuter jag verkligen av, det är slentriankäkandet som jag har tagit bort, säger han. Att ändra matvanor kan kännas svårt och krångligt, vi kör lätt fast i gamla vanor och roterar samma rätter vecka efter vecka. Att börja servera middagen på ett nytt sätt kan vara en bra början. — Sluta ge varje familjemedlem en egen köttbit, skär upp köttet i skivor i stället! Då tar man oftast bara ett par skivor var. Måltiden ska vara komplett som den är, köttet blir bara en till dimension. Det är ju egentligen bara de där första tre tuggorna av en biff som är riktigt goda, resten tuggar man mest i sig av vana, säger Paul Svensson. För att få till en god, mättande måltid baserad på grönsaker kan du tänka på samma sätt som när du tillagar kött. Inspireras av tekniker och knep du redan använder. — Det finns en stor osäkerhet kring hur man ska hantera grönsaker. Sanningen är att det finns lika många sätt att jobba med en grönsak som med ett animaliskt protein. En och samma grönsak kan du pickla, äta rå, grilla eller långsteka, säger Paul Svensson. För honom handlar det inte om att laga vegetariskt eller att helt utesluta kött utan i stället om att flytta fokus och laga mer varierad mat. — Inspirationen utgår ofta från köttet i vanliga fall, man fokuserar på hur man ska krydda och tillaga biffen eller fisken. Men för mig blev det mer logiskt att börja med den delen av måltiden som är mest rörlig. Det vegetabiliska styrs av säsongerna, och om man ska äta grönsakerna som är i säsong blir det ju de som är tongivande för måltiden. För mig är det självklart att grönsakerna ska stå i centrum. Det skapar mer balans och ger en skön ätkänsla. D e senaste åren har intresset för vegetarisk mat ökat. Det finns i dag mängder av kokböcker på temat, vegetariska matkassar och restauranger utan kött på menyn. Även om köttkonsumtionen i Sverige har minskat, medan försäljningen av vegetariska livsmedel har ökat, äter vi fortfarande dubbelt så mycket kött i dag som på 1970-talet. Och 70-talets nivå måste vi försöka komma tillbaka till, menar Världsnaturfonden WWF, som förra året släppte en köttguide för att hjälpa konsumenter till ett grönare liv. Eftersom det som hamnar på våra tallrikar står för runt en fjärdedel av HEMLAGAT 23 HEMLAGAT 23 Paul Svensson.
Hemlagat Lyxigare fredagsmys
Hemlagat Skolan: Äppel päppel
Hemlagat Alla kan göra pasta!
Hemlagat Utvalt: Broccoli
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap
Hemlagat Utblick
Hemlagat Till sist