Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
Hemlagat Hallå där
Hemlagat På kakaoplantagen
Hemlagat I säsong: Betor
Hemlagat Fokus på det gröna
Hemlagat Lyxigare fredagsmys
Hemlagat Skolan: Äppel päppel
Hemlagat Alla kan göra pasta!
Hemlaga t PASTA Spaghettinudlar med hjärtmusslor
& chorizo 4 PORT 45 MIN 1 kg hjärtmusslor 1 sats pasta grundrecept 4 chorizo med hög köttkvalité, gärna med hetta 4 + 2 msk olivolja 5 vitlöksklyftor 200 g körsbärstomater 2 dl vitt vin –1 msk chiliflakes Tagliatelle 2 dl persilja rivet skal av 1 citron salt och peppar TILL SERVERING gröna blad tunnhyvlad fänkål citron olivolja 1. Fyll en stor skål med kallt vatten och lägg i musslorna. Blanda runt så du får bort sand och grus. Häll av och spola under kranen. Släng de som är öppna eller trasiga. 2. Gör pastan enligt receptet ovan. Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till två tunna, lätt mjölade degplattor. Låt vila 5 min. Skär tunna strimlor som spaghetti. Lägg spaghettin på lätt mjölad handduk och låt vila 10 min. 3. Skala vitlökarna och skiva tunt. Sautera i oljan på medelvärme ca 10 min utan att de får färg. Ta bort skinnet från korvarna och smula köttet i bitar. Fräs i 1 msk olja till gyllenbruna i en annan stekpanna. Ta upp korven, låt rinna av på hushållspapper. Spara oljan. 4. Dela tomaterna och fräs med vitlöken i 3 min. Höj värmen, fräs 1 minut till och tillsätt musslorna. Häll på vinet och täck med lock. Låt småkoka 2-3 min. Ta upp musslorna. Om inte alla har öppnat sig, låt dem vara kvar i värmen. Har de inte öppnat sig efter 3 min till så släng dem. 5. Plocka ut hälften av musslorna ur skalen. Låt såsen småkoka under tiden. 6. Koka upp pastavatten. Koka pastan i 2-3 min, eller till lagom konsistens. Spola i kallt vatten, låt rinna av. 7. Strimla persiljan fint. Tillsätt korven och hälften av persiljan i såsen. Blanda ner pastan och musslorna och låt dra minst 2 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. 8. Strö på citronzest och toppa med resten av persiljan. Dekorera med musslorna med skal. Skeda över oljan från korven. Servera genast med grönsakerna. VEGETARISKT: Strunta i musslor och chorizo och ha i mer cocktail-tomater, finhackad selleri och fänkål. med mustig ragu på vilt 6 PORT 40 MIN CA 3 TIMMAR I UGN 1 sats pasta grundrecept 1 kg köttbitar av vildsvin, hjort eller älg 1 5 0 g panchetta eller sidfläsk 2 msk vetemjöl 2 dl rött vin 2 msk koncentrerad fond, vilt eller kalv 2 dl vatten 2 burkar konserverade körsbärstomater 1 stor gul lök 1 stor morot 2 stora selleristjälkar 300 g rotselleri 4 vitlöksklyftor 3 msk tomatpuré 15 steklökar 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Fräs köttet i 3 msk olja till fin yta i en gjutjärnsgryta på hög värme. Sänk värmen, tillsätt 1 msk smör och stek klart. Salta och pudra på vetemjöl. Tillsätt vin, fond, vatten och tomater. Ställ grytan i ugnen. 3. Tärna panchettan och fräs utan olja. Tillsätt i grytan. 4. Finhacka lök, morot, selleri och rotselleri. Fräs i 3 msk olja. Finhacka vitlöken och tillsätt. Fräs tills det mjuknar. Blanda i tomatpuré och stek 1 minut. Tillsätt i grytan. 5. Blanchera steklökarna i kokande vatten 30 sek. Skala och tillsätt dem, mjölk, kanel, nejlikor och lagerblad i grytan. Sänk värmen till 150° och tillaga i ugnen utan lock i 3 timmar, tills köttet är så mört att man kan dra isär det. 6. Gör pastan enligt receptet ovan. Dela degen i sex delar och kavla ut varje del till två tunna, lätt mjölade degplattor. Låt vila 5 min. Skär tunna strimlor som tagliatelle. Lägg pastan på lätt mjölad handduk och låt vila 10 min. 7. Fräs svampen i 1 msk olja på hög värme. Sänk värmen, tillsätt 1 msk smör, rosmarin, salt och peppar. Stek gyllene. 8. Koka tagliatellen al dente i saltat vatten. Blanda med ragun och toppa med svamp. Servera med riven parmesan, peppar och sallad med rostade brödsmulor. VEGETARISKT: Koka ragun med linser i stället för kött. Då blir kok-tiden betydligt kortare. 1 dl mjölk 1 tsk kanel 2 hela nejlikor 3 lagerblad 2 00 g svamp, gärna kantareller rapsolja smör 1 msk rosmarin salt och peppar TILL SERVERING: 3 dl finriven parmesan till servering gröna blad citronsaft olivolja tunt skivad rödlök rostade brödsmulor HEMLAGAT 39 HEMLAGAT 39
Hemlagat Utvalt: Broccoli
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap
Hemlagat Utblick
Hemlagat Till sist