Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
Hemlagat Hallå där
Hemlagat På kakaoplantagen
Hemlagat I säsong: Betor
Hemlagat Fokus på det gröna
Hemlagat Lyxigare fredagsmys
Hemlagat Skolan: Äppel päppel
Hemlagat Alla kan göra pasta!
Hemlagat Utvalt: Broccoli
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap
Hemlagat Utblick
Hemlagat Till sist TILL SIST Chokladbo l la r EN Ä
LSKAD KLASSIKER I FEM VARIANTER Chokladbollar grundsmet: 20–30 bollar 20 min 150 g smör, rumsvarmt 1 dl strösocker 3 msk kakao tsk vaniljpulver 2 msk vatten eller kallt kaffe 4 dl havregryn Rör ihop smör och socker. Rör i kakao, vanilj, vatten/kaffe och havregryn till en smet. Låt stå kallt när du rullat till bollar. 1 Kolaboll Hacka 10–15 Dumlekolor grovt och tillsätt till grundsmeten. Forma till bollar och rulla i strössel. 5 2 Boll med brynt smör och salt Gör grundsmeten, men bryn smöret i en kastrull på spisen. När det börjar sjuda vispar du så att det inte bränns. När smöret går från gult till ljusbrunt och doftar nötigt är det klart. Tillsätt 1 tsk flingsalt till smeten och låt vila i kylskåpet en timme. Forma bollar och rulla i kakao. 3 Kardemumma- och kokosboll Blanda grundsmeten, men byt ut hälften av havregrynen mot kokosflingor och tillsätt 1 tsk mortlad kardemumma. Forma bollar och rulla i rostade kokosflingor. 1 2 4 Hallonboll med lakritskross Gör grundsmeten och tillsätt 15–20 mortlade hårda lakritskarameller, t ex Turkisk peppar. Blanda i 1 msk grovhackade frystorkade hallon och rulla till bollar. Rulla i hallonpulver. 4 5 Rawboll med hasselnötter Rosta 1 dl hasselnötter på 200° i 10 minuter. Gnugga av skalet. Hacka några nötter till dekoration, mixa resten med 20 färska dadlar, 2 tsk vaniljpulver, 2 dl havregryn, 4–5 msk kakao, 1 dl kaffe och lite flingsalt. Tillsätt vatten om smeten blir för torr. Rulla bollarna i nöthacket. 3 chokladboll! Älskade Den klassiska fikabollen i fem olika tappningar. Enkla och roliga att göra, vackra att se på och så goda att njuta av till fikat. Av ALEXANDRA VIKSTRÖM Foto EMMY LUNDSTRÖM 58 HEMLAGAT