Hemlagat 1
Hemlagat Nyheter
Hemlagat Hallå där
Hemlagat På kakaoplantagen
Hemlagat I säsong: Betor
Hemlagat Fokus på det gröna
LÄSNING Mer g rön t människans ekologiska fotavtr
yck kan en ny middagsstrategi göra stor skillnad för miljön. Att hålla utkik efter kravmärkt och ekologiskt i köttdisken rekommenderas för en mer hållbar köttkonsumtion. Att minska matsvinnet är också viktigt. — Mat har för låg status i dag, vi slänger en massa mat i onödan. Jag tror att det är jätteviktigt att vara öppen för förändring och att den förändringen inte behöver betyda att vi måste göra avkall på njutning. Det är lustfyllt att tänka till! Att laga mat på det här sättet är bra ur alla perspektiv. Grönsakerna är i säsong, man drar ner på sin köttkonsumtion och kan köpa lite bättre kvalitet då man inte behöver köpa lika stora mängder kött varje vecka, säger Paul Svensson. A 24 HEMLAGAT tt skifta fokus och låta det gröna stå för basen i kosten samtidigt som man behåller lite kött på tallriken kan också ge hälsofördelar. Faktiskt är det mer hälsosamt att äta lite kött än inget alls, menar Ingrid Larsson, som är klinisk näringsfysiolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. — Att äta lite kött är mer hälsosamt än att ta bort allt. För att man ska få i sig så mycket näring som möjligt är det bästa knepet att äta så varierat som möjligt. Äter man många olika grönsaker, baljväxter och en lagom mängd kött får man i sig mycket bra näring, säger hon. När du äter kött, fisk och fågel får du i dig både järn, vitamin B12 och D-vitamin. — Det blir lätt allt eller inget. Med de trender som finns nu så äter vissa raw food medan andra äter flera kilo kött i veckan. Det behöver inte vara så extremt. Att helt ta bort köttet kan ge järnbrist, så det är bra om man kan äta kött två till tre gånger i veckan, säger Ingrid Larsson. E xperterna är överens om att vi måste skapa nya matvanor som håller på sikt. Våra vardagsrätter kommer att se annorlunda ut i framtiden, och det finns en hel del spännande råvaror att upptäcka. När Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Naturvårdsverket siade om framtiden nämndes några råvaror som kan tänkas bli vanligare i våra kylskåp och hyllor redan 2050. Alger spås vara ett möjligt köttsubstitut i framtiden, och även insekter tros bli en större del av vår föda. Odlat kött, produkter som framställts syntetiskt genom odling av muskelceller, nämns också som framtidsmat. — Jag är övertygad om att vi kommer att äta mer vegetabiliskt i framtiden. Det är både godare och bättre för oss och miljön. Vi har faktiskt bara utforskat tio procent av det ätbara i växtriket, det finns så mycket kvar att upptäcka! Nu när vi behöver ändra vårt sätt att äta så ökar efterfrågan på nya alternativ, säger Paul Svensson. I hans kök får säsongen styra vad som hamnar på tallriken. — Jag väljer den råvara som är bäst just nu, som har mest smak. Sedan funderar jag på hur jag ska laga den. Som när vi har vit sparris på restaurangen. Ska vi tempuradoppa den, råsteka den eller rimma den? Jag vill inte dölja grönsakens smak, så en sås eller ett kryddsmör får stå för det kryddiga eller syrliga. Sedan tar jag in något som ger djup till rätten, som en baljväxt eller kanske potatis. Den animaliska proteinkällan kommer sist och serveras som ett tillbehör, berättar han. På sommaren åker grillen fram, ett perfekt tillfälle att prova nya råvaror. — Sommaren är den bästa säsongen på hela året! Använd dig av den kunskap du redan har, men våga tänk lite annorlunda. Prova att rimma en zucchini eller späcka en aubergine. Konsistensen blir fantastisk! Grillen har den unika egenskapen att verkligen ge kropp åt en råvara, säger han. TIPS FÖR ETT GRÖNARE KÖK Följ säsongerna Välj grönsaker efter säsong så får du både en prisvärd och smakrik råvara! Grönsakerna som är i säsong är oftast de billigaste i grönsaksdisken och även ofta närproducerade. Utgå från råvaran I stället för att tänka ut en hel rätt, börja med råvaran. Hittar du blomkål till ett bra pris? Fundera på vad du kan göra med den och bygg middagen därifrån. Använd gamla tekniker En hasselbackspotatis kan lika gärna göras med en morot eller en palsternacka, tipsar Paul Svensson. Använd kunskaperna du redan har på råvaror som liknar originalversionen. Köp ekokött Svenskt, ekologiskt kött kostar ofta mer än importerat kött. Skapa ramar för hur din köttkonsumtion ska se ut, ät bättre kött i mindre mängd. Det gynnar både hälsan och miljön! Mätt på rätt sätt Har du svårt att bli mätt utan kött på tallriken? Satsa på proteinrika och vegetariska alternativ som bönor, kikärtor, linser, quinoa och bovete.
Hemlagat Lyxigare fredagsmys
Hemlagat Skolan: Äppel päppel
Hemlagat Alla kan göra pasta!
Hemlagat Utvalt: Broccoli
Hemlagat Veckomenyn
Hemlagat Hemkunskap
Hemlagat Utblick
Hemlagat Till sist