Buffé 1
Glöggpäron med saff ransfl uff 5. Femte tallriken
GLÖGGPÄRON MED SAFFRANS FLUFF & MANDELKRISP Koka päronen en eller några dagar i förväg. FÖR 6–8 PERSONER 5 fasta päron (t ex conference) 1 flaska glögg (7 ½ dl) 3 kanelstänger SAFFRANSFLUFF 1 paket saffran (½ g) 2 dl vispgrädde 1 ½ dl crème fraiche 1 msk honung 1 ½ dl mandelbiskvier GÖR SÅ HÄR: 1. Skala, dela och kärna ur päronen. Skär dem i klyftor. Lägg päronen i en kastrull med kanelstängerna. Häll på glögg så att det täcker. 2. Koka upp och låt småkoka 5–10 minuter, tills päronen är mjuka (kan variera beroende på storlek och sort). Prova med sticka. Ta från värmen och låt svalna. Ställ i kylen 1 dygn. 3. Vispa saff ran, grädde och crème fraiche fl uffi gt med elvisp. Rör ner honungen. Värm päronen i lagen. Krossa mandelbiskvierna grovt. 4. Servera saff ransfl uff et och mandelbiskvierna till de ljumna päronklyftorna. Fler juliga recept? I förra numret av Buff é fanns recept på julköttbullar och rödkål, lyxig lantterrin, Jansson och kryddig julkaka. Recepten fi nns förstås också på ICA.se om du tappat bort tidningen, eller om hunden ätit upp den (jo, det har faktiskt hänt!). B U F F É 12 • 2013 11 Ju rödare glögg desto rödare päron. Vill man så ger några droppar karamellfärg extra skjuts. Victoria Nordström har skapat årets julrecept.