Buffé 1
4. Fjärde tallriken JULKRYDDAD FRUKTOCH NÖTRULLE
Kanel, kardemumma och konjak sätter smak på rullen. Perfekt tillbehör till ostar. FÖR 6–8 PERSONER ½ dl sötmandel 125 g torkade fikon 25 g torkade aprikoser eller tranbär 25 g valnötter ½ msk konjak ½ msk honung 1 krm malen kanel 1 krm malen kardemumma GÖR SÅ HÄR: 1. Mixa mandlarna fi nt i en matberedare eller hacka fi nt för hand. Lägg i en bunke. Skär av fi konens hårda stjälkar. Dela fi konen. Mixa fi konen till en klibbig smet i matberedare eller hacka fi nt för hand. Lägg i bunken med mandeln. 2. Hacka aprikoser och valnötter grovt. Blanda ner i bunken tillsammans med konjak, honung, kanel och kardemumma. 3. Blanda runt väl och forma klumpen till en kompakt rulle. Linda in i bakplåtspapper och lägg i kylen minst 2 timmar. Servera i skivor till ostarna. OSTAR Välj till exempel gruyère, camembert och stilton. Räkna med ca 75 g ost totalt per person. Snäll cambembert & stilig stilton Tre ostar i olika styrka och smak räcker fi nt till en ostbricka. En krämig cambembert är en pålitlig och »snäll« ost som passar många. Komplettera med någon hårdost, till exempel gruyère, en smakrik ost gjord på komjölk. Och så kanske en bit engelsk stilton, för många ett måste i jultider. Eller välj någon annan lagrad blåmögelost som också bjuder på lite tuff are smakstyrka. B U F F É 12 • 2013 9 Ostbricka