Buffé 1
2. Andra tallriken LAX MED RÖDBETSRASP FÖR 6–8 PE
RSONER 300–400 g varmrökt lax 150 g färsk rödbeta (ca 2 små) 3 msk finhackade cornichons 1 msk finriven pepparrot 2 msk majonnäs 1 tsk dijonsenap ev finskuren gräslök till garnering olivolja, salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Skala och fi nriv rödbetorna. Blanda detta med pepparrot, majonnäs, dijonsenap och 1 krm salt. 2. Dela laxen i bitar. Lägg på ett fat. Ringla över lite olivolja och mal över lite peppar. 3. Garnera ev med gräslök och servera med rödbetsrasp. Varmrökt lax med rödbetsrasp Rödbetsrasp med pepparrot går fi nt att göra i förväg. Tänk bara på att ta fram både den och laxen en stund i förväg. Kylskåpskallt är sällan gott. GRAVAD LAX MED KRISPIG FÄNKÅLSOCH APELSINSALLAD En fräscht vintrig sallad som toppas med rostade solrosfrön och spenat. Kallrökt lax är lika gott till. FÖR 6–8 PERSONER 200 g gravad lax i skivor 1 liten fänkål 1 liten apelsin 1 msk vitvinsvinäger 1 påse babyspenat (à 65 g) ½ dl finskuren gräslök 2 msk rostade solrosfrön ev lite citronjuice rapsolja, salt GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg i iskallt vatten ca 10 minuter. 2. Skala apelsinen med kniv och skär ut fi léer. 3. Häll av fänkålen och lägg den på en ren kökshandduk. Torka den lätt. Blanda fänkålen med 2 msk olja, vinäger och ½ tsk salt i en bunke. 4. Blanda fänkålen med spenat, apelsin och gräslök. Lägg upp på ett fat. Pressa ev över lite citronjuice. Toppa med solrosfröna. Servera laxen till. ÄGG MED ENKEL SKAGEN OCH SYRLIG GURKA Dillig inlagd gurka blir det lilla extra som bryter fräscht mot skagenräkorna. FÖR 6–8 PERSONER 3–4 ägg 2 dl skalade räkor (ca 150 g) 4 msk majonnäs salt, vitpeppar SYRLIG GURKA 1 liten gurka 2 tsk ättiksprit (12 %) 1 tsk socker ¾ dl finskuren dill GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med gurkan. Skala, dela på längden, kärna ur och skär gurkan i ½ cm stora bitar. Blanda med ättika, socker och dill. Låt stå minst 1 timme. 2. Hårdkoka äggen. Låt svalna. 3. Grovhacka räkorna. Blanda med majonnäs. Salta och peppra. 4. Skala och dela äggen. Fördela räkröran och den syrliga gurkan på ägghalvorna. B U F F É 12 • 2013 7