Buffé 1
MINIGRATÄNGER MED JORDÄRTSKOCKA Gratängerna gör d
u med fördel dagen före festen. Portionsformar ger en lite lyxigare känsla, men stor form går också bra. FÖR 6–8 PERSONER 500 g mjölig potatis 500 g jordärtskockor 1 vitlöksklyfta 4 + 1 dl vispgrädde 1 dl finriven parmesan smör salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Dagen före nyårsafton: Sätt ugnen på 225°C. Skala och skiva potatis och jordärtskockor tunt. Skala och fi nhacka vitlöken. 2. Lägg potatis, jordärtskockor, vitlök, 4 dl grädde, 1 ½ tsk salt och 1 krm peppar i en kastrull. Låt småkoka ca 20 minuter. 3. Smörj 6–8 ugnssäkra portionsformar. Fördela »gratängen« i formarna. Strö över den rivna parmesanen. Gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna och ställ i kylen. Hit kan förberedas. 4. 30 minuter före servering: Sätt ugnen på 175°C. Fördela 1 dl grädde över formarna. Värm dem i ugnen 15–20 minuter. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: använd smör och grädde utan laktos. Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt grädde mot soja- eller havrebaserad gräddersättning och välj mjölkfritt ostalternativ. Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym, t ex svensk hårdost. ROSTADE RÖTTER OCH BETOR Här går det bra med vilka rotfrukter som helst, men visst är det lite mer partyrot över gulbetor och persiljerötter? Välj helst små betor, de stora kan vara träiga. FÖR 6–8 PERSONER 800 g små rödbetor 800 g små gulbetor 3 persiljerötter eller palsternackor 5 vitlöksklyftor 5 timjankvistar olivolja flingsalt, svartpeppar Dryckestips Rioja Bordón, Reserva (89kr, nr 2726), Xavier Châteauneuf-duPape (219 kr, nr 6267) eller alkoholfria Periquita Red, (49 kr, nr 1910). GÖR SÅ HÄR: 1. Nyårsafton, 3–4 timmar före servering: Skala betor och persiljerötter. Dela betorna i klyftor om de är stora. Skär persiljerötterna i tjocka skivor. Skala och dela vitlöksklyftorna. 2. Blanda rotfrukter, vitlök, timjan, 4 msk olja,2 tsk salt och 2 krm peppar. Ställ i kylen. Hit kan förberedas. 3. 45 minuter före servering: Sätt ugnen på 250°C. Sprid ut grönsakerna på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen 20–30 minuter, tills grönsakerna är mjuka. FÖR ALLA Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Helstekt ryggbiff med rödvinssås jordärtskocksgratäng och rostade rötter Extra smak! VITLÖKSFRÄSTA CHAMPINJONER För extra smak, lägg till friterade svartkålsblad eller svamp fräst med vitlök. Fräs 250 g små skogschampinjoner och 1 fi nhackad vitlöksklyfta i 1 msk smör i en stekpanna. Tillsätt 1 msk rårörsocker och 1 msk balsamvinäger när champinjonerna fått lite färg. Fräs ytterligare någon minut så att champinjonerna får lite färg. Salta och peppra. B U F F É 12 • 2013 27 Flugan på plats, festen kan börja!