Buffé 1
Marängtips! Använd en rostfri bunke till marängvi
spet. Plastbunkar kan vara riskabelt – även om de ser helt rena ut kan det fi nnas fettrester kvar. Minsta lilla fettrest kan göra att marängerna »dör« under gräddningen. Desserten inväntar tolvslaget ... Desserten Dryckestips Nivole Michele Chiarlo Moscato d’Asti (75 kr, 375 ml nr 7787) eller alkoholfria Äppelmust Signe Tillisch (36 kr, 375 ml, nr 90143). BROMS PAVLOVA MED LEMONCURD OCH BÄRCOULIS Lemoncurden, bärsåsen och marängerna går fi nt att göra fl era dagar i förväg. Tänk bara på att förvara marängerna torrt. Vaniljyoghurten kan du röra ihop dagen före. FÖR 6–8 PERSONER 3 äggvitor 1 dl socker 1 dl florsocker BÄRCOULIS 4 dl frysta bär, t ex hallon eller blåbär ¾ dl socker 3 msk vatten VANILJYOGHURT 1 vaniljstång 5 dl matyoghurt (10 %) 4 msk florsocker GARNERING ca 300 g färska bär, t ex hallon, blåbär och björnbär myntablad FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: använd laktosfri matyoghurt och byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme, och byt smör mot mjölkfritt matfett. Innehåller ägg. GÖR SÅ HÄR: 1. Upp till 1 vecka före nyårsafton: Sätt ugnen på 100°C. 2. Vispa äggvitor och hälften av strösockret fl uffi gt med elvisp i en bunke. Tillsätt resten av strösockret och fortsätt vispa några minuter, tills det blivit ett fast skum. 3. Sikta ner fl orsockret och vänd försiktigt runt till en jämn smet. 4. Spritsa eller klicka med sked små maränger på 2 bakpappersklädda plåtar. 5. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen ca 50 minuter, byt plats på plåtarna efter halva tiden om du inte använder varmluft. Stäng av ugnsvärmen och låt marängerna stå kvar och torka på eftervärmen ca 4 timmar. 6. Bärcoulis: Koka upp bär, socker och vatten i en kastrull. Låt småkoka ca 15 minuter, rör då och då. Häll av i en sil, pressa bären mot silen så att all bärsaft kommer med. Ställ i kylen. 7. Dagen före nyårsafton.Vaniljyoghurt: Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna med kniv. Blanda frön, yoghurt och fl orsocker. Ställ i kylen.Hit kan förberedas. 8. Nyårsafton, vid servering: Servera allt i ett härligt kaos av maränger, klickar av vaniljyoghurten och lemoncurden. Ringla över bärcoulisen. Toppa med bären och mynta. LEMONCURD Vispa ihop 3 äggulor, ¾ dl socker, fi nrivet skal av 1 citron och ½ dl färskpressad citronjuice i en rostfri bunke. Ställ bunken i vattenbad (kastrull med sjudande vatten). Rör tills krämen tjocknat, ca 10 minuter. Ta bunken från värmen och klicka i 25 g smör. Rör tills smöret har smält. Låt svalna och ställ i kylen. B U F F É 12 • 2013 29 Kupa lyfter den läckra desserten ytterligare!