Buffé 1
»Vi vill skapa en jul för alla« Med planering, re
torik och en ostbricka i bakfickan är du hemma med ditt kalas. Just vilken mat du bjuder på har underordnad betydelse, säger Carl Jan Granqvist. DET ÄR FANTASTISKT med högtider då vi utifrån olika traditioner samlar släkt och vänner och får tid att njuta av dem tillsammans. I många fall är maten en central del. För oss på ICA är det viktigt att inspirera våra kunder och göra det godare och enklare att fira högtiden, så att vi ska kunna umgås länge kring måltiden. Nu är det snart dags för jul, och vi vill skapa en jul för alla! En härlig jul med god mat; för dem som vill laga från grunden och dem som vill ta smarta genvägar, för det lilla julbordet och det stora kalaset, för dem som vill göra en traditionell jul med alla klassiska rätter eller dem som vill bjuda på en nyskapande grön jul. FÖR MIG ÄR det viktigaste på julen att få tillbringa tid med familjen och äta god julmat. Julbordet hos oss är mest präglat av svenska traditioner, och jag ser alltid fram emot den första smakbiten på kvällen före julafton då vi äter nygriljerad skinka och risgrynsgröt. Sedan, fastän det är fel (för tidigt), brukar vi även servera köttbullar så att barnen ska vara nöjda. Julmusiken har också en stor plats, och det gör inget att det är samma musik genom hela julen... På annandagen är sensationen borta och jag äter gärna något annat – då är all inspiration från andra kök välkommet! Carl Jan Granqvist Ålder: 67 år. Bor: Saxå Herrgård i Hällefors kommun och i Stockholms innerstad. Bakgrund: Källarmästare och krögare vid Grythyttans gästgivaregård, drivande i uppbyggandet av Restauranghögskolan och Måltidens hus i Grythyttan. Gör: Driver vinkällaren Grappe, adjungerad professor i matkonst vid universitetet i Stavanger, författare med mera. Familj: Sonen Carl Johan, 21 år. Vänbo med Alexandra Charles i Stockholm. hända oväntade saker på ett kalas. Vinet kanske är korkskadat, köttet segt eller så har någon gäst glömt att tala om att hen är vegetarian. Carl Jans lösning, på det mesta faktiskt, stavas ost! – En ostbuffé är en räddningsplanka i alla lägen. Det är lyxigt och festligt, och Anders Svensson vd för ICA Sverige osten kan stå framme utan problem. Den som inte blivit riktigt mätt blir nöjd. Man blir glad av ost! ALLT FÖR ATT HÖJA stämningen, allt för festen. Kanske är det inte så konstigt att Carl Jan blivit det festproffs han är. Redan i barndomens Örebro fick han med sig mammans motto »livet går ut på kalas – allt runt omkring är en speditionssträcka«. Mamman som i dagarna fyller 100 år. Carl Jan är i full gång med förberedelserna. – Fast hon dog för 15 år sedan. Men ändå – ett kalas är ett kalas och bör firas, säger Carl Jan bestämt. Fest året om Med boken »Carl Jans klassiker« går det att fixa fest året runt. Varje månad har sin egen säsongsanpassade meny. Dessutom bjuder Carl Jan på kunskap om råvaror och drycker, kulinariska anekdoter och måltidshistoria. Boken säljs endast i vissa ICA-butiker. 9 snabba med Carl Jan Kafferep eller afternoon tea? Förrätt eller dessert? Restaurangbesök eller Saxåfest? Indiskt eller thai? Mixerstav eller mortel? Dans eller golf? Julafton eller midsommar? Morgon eller kväll? Pizza eller tacos? Facebook eller twitter? – både och! – förstås! – ingetdera! B U F F É 12 • 2013 21