Buffé 1
GRÖNA SNITTAR Mixa 1 avokado med ½ dl crème fraic
he, 2 tsk citronjuice och 1 krm salt. Lägg crèmen, en bit ädelost, en räka och dillvippa på crostini. Filmtips! JAN GRADVALL TIPSAR OM FILMERNA MED JULKÄNSLA LAKRITSKOLA & JULFILM Ladda med lakritskola och bänka er i soffan med en julfilm. För mig blir det Love Actually – ingenstans snöar det så romantiskt som i London. Bäst att ladda med näsdukar också. → Matiga tips? Mejla mig! Publicerade bidrag får Louise Johanssons »52 helger«. Lina Wallentinson, redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Christina Sundien SALTA NYÅRET …med en »gilda« som spanjorerna kallar pintxosen med oliver och sardeller. BITTERLJUVA BUBBLOR Frys in blodapelsinjuice som iskuber. Häll Campari i glas, 1 tsk per glas. Lägg i två isbitar. Toppa med halvtorrt mousserande vitt vin. MERA HELG! Hon väcker helt klart lusten att laga, Louise Johansson. Med allt från äpplig laxtartar till helstekt majskyckling och kladdkakesviss täcker hon in hela årets helgmatlagning i boken »52 helger« (Bonnier Fakta). INGÅR NOUGAT I MOZARTKULOR? Är det olämpligt att ge en »bouquet garni« till värdinnan? Vilken salladssort ingår i en caesar? Kan du svaren? Kanske läge att spela Mig – Det goda livet med 780 kluriga frågor med matkoppling. Ett päron till farsa fi rar jul Ensam hemma Love Actually Livet är underbart Det hände i New York Elf Falling in love A nightmare before christmas Die Hard Ur boken »Fixa julen« (Ica bokförlag). Mmm... ANDRA CHANSEN Saff ransbullar kvar i frysen? Tina dem, doppa i smält smör och sedan i socker. MINGELPÄRLA Botanisera i barnens pärlburkar. Eller be dem hjälpa till att trä små enfärgade »armband« av gummitråd och pärlor. Då kan gästerna hålla reda på sina nyårsglas genom hela kvällen. »För att vara helt ärliga så känner vi köttsliga lustar!« Juryns motivering till veggobloggen Våra oköttsliga lustars vinst av Stora Matbloggspriset. Berlin i Skåne Tranås Krogen Daniel Berlin har fått utmärkelsen Årets krog 2013. Kocken med samma namn har blivit trendsättaren som andra kockar sneglar på. Själv går han sin egen väg och inspireras mest av en lov i trädgården i lilla byn Skåne Tranås på Österlen. Beskriv ditt mattänk? – Gästerna ska känna var de är genom maten. Vi jobbar extremt hårt för att hitta traktens råvaror. Mycket odlar vi också själva. Hur hämtar du inspiration? – Min kreativitet triggas av att vara begränsad. Genom utmaningen att skapa av det som fi nns just här. Som igår, jag sköt en hjort. Nu vet jag att den räcker en månad i olika rätter. Som gäst kan man bli lite nervös på fi nare krogar... – Jag gillar själv krogar där det fi nns en lättsamhet, där man känner sig bekväm och väl omhändertagen. Vi tar emot gästerna redan på gårdsplanen. I matsalen är det bara 16 platser, gästerna sitter nära varandra och det blir oſt a en personlig stämning. Priset delas ut av tidningen RS och stiſt elsen Sveriges bästa bord. Boktips! LAKRITSKOLA Stöt/krossa 1 dl lakritskarameller, t ex turkisk peppar, i en mortel. Blanda med 2 dl vispgrädde, 2 dl socker och 2 dl ljus sirap i en kastrull. Låt koka på svag värme till 125°C, ca 40 minuter. Gör kulprovet. Häll i en form med bakplåtspapper. Strö över ½ tsk flingsalt. Låt svalna och skär i avlånga bitar. Rulla in i bitar av bakplåtspapper. Förvara i kylen. Mingeltips! RÄTTELSE! LILLA EGO, SOM VI SKREV OM I NR 11, DRIVS AV DANIEL RÄMS OCH TOM SJÖSTEDT.