Buffé 1
FRYST NOUGATTÅRTA PÅ NÖTIG BROWNIEBOTTEN Tänk på
att äggulorna ska vara rumsvarma när de blandas i nougatchokladen. Passionsfrukt är gott om du vill ha lite syrlighet till. GER 8–10 BITAR 1 dl hasselnötter 1 burk hasselnötskräm (350 g) 1 + 3 rumsvarma ägg 1 dl kakao 100 g mjölkchoklad 250 g nougat 5 dl vispgrädde smör och kakao till formen ev passionsfrukt till servering GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. »Bröa« botten och ca 2 cm av kanten med kakao. 2. Hacka hasselnötterna fi nt. Vispa ihop hasselnötskräm, 1 ägg, kakao och hasselnötter. 3. Dela resten av äggen i gulor och vitor. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i hasselnötsblandningen. 4. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. 5. Hacka chokladen och ⅔ av nougaten grovt. Smält i vattenbad. Ta från värmen. Vispa grädden löst. 6. Rör ner rumsvarma äggulor, en i taget, i chokladblandningen. Vänd ner grädden, lite i taget, till en jämn mousse. Bred ut moussen över kakan. Ställ i frysen minst 5 timmar. 7. Ta ut tårtan när ytan känns fryst. Smält resten av nougaten i vattenbad. Ringa över smält nougat på tårtan. Ställ tillbaka i frysen. Hit kan förberedas. 8. Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter före servering. Servera ev med passionsfruktskött. FÖR ALLA Fri från gluten. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. Om det spricker Skulle nougatchokladen skära sig när gulorna blandas ner kan man få den att gå ihop genom att mixa den slät med stavmixer. Dryckestips Till kokosglassen passar blommiga Moscato d’Asti Nivole** (75 kr, nr 7787), som har inslag av päron och honung, eller Nederburg Noble Late Harvest** (79 kr, nr 2741). Den går även fi nt till mousse med knäckfl arn. Till glace au four är mousserande rödfruktiga Fresita* (79 kr, nr 7866) ett fi nt sällskap. Eller blommiga La Salle* (69 kr, nr 2554).Välj sherry eller portvin till nougattårtan. Som Monteagudo Pedro Ximénes** (89 kr, nr 8328), med toner av torkad frukt och kaff e. Eller Smith Woodhouse 10 Year Tawny* (189 kr, nr 8055). Gott alkoholfritt till desserterna är Äppelmust Signe Tillisch** (36 kr, nr 90143). * 750 ML ** 375 ML Skär snyggt! Skölj eggen i hett vatten så fastnar inte kniven.