Buffé 1
Roten i ropet Gör som kockarna – släng in en hel
rotselleri i ugnen några timmar. Enklare matlagning får man leta efter, och sellerin blir ljuvligt mjuk och mild i smaken. Recept Tove Nilsson (ur boken »Fixa julen« Ica bokförlag) Foto Ulrika Ekblom ROSTAD ROTSELLERI MED BRYNT APELSINSMÖR Rotsellerin som rostas hel i ugn med skalet på är också ett plus på julbordet för vegetarianer. FÖR 4–6 PERSONER 1 hel rotselleri (ca 1 kg) 200 g smör 2 msk finhackad dill finrivet skal av 1 apelsin Ännu enklare? Hoppa över att bryna smöret, det blir gott ändå! Mer vegetarisk julmat på ICA.se/buff e. flingsalt GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 175°C. 2. Rosta sellerin i en ugnssäker form mitt i ugnen ca 2 timmar, tills den är helt mjuk inuti. 3. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nötigt och är gyllenbrunt. Dra av från värmen, låt de brynta smulorna sjunka ner till botten. 4. Sila av smöret i en skål (ej smulorna). Låt stelna i frysen ca 20 minuter. 5. Vispa smöret fl uffi gt med elvisp. Tillsätt dill, apelsinskal och 1 tsk fl ingsalt. Servera till rotsellerin. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg. Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett. Sellerins nya status NÄR STOCKHOLMSKROGEN Pontus presenterar nya vegetariska fyrarättersmenyn spelar en rejäl klyfta rökbakad rotselleri huvudrollen. Nyöppnade Lilla Ego i Stockholm väljer att saltbaka sin knöl. Kanske började ändå trenden i den skånska myllan på Daniel Berlins krog i Skåne Tranås. Hans långbakade rotselleri som bärs in i matsalen och gröps ur framför gästen höjde i ett svep sellerins status till nya höjder. Att sellerin numera för sig i finrummen visade Tommy Myllymäki för några veckor sedan när han ansvarade för menyn på Restauranggalan i Stockholm. De 500 gästerna serverades assiettstora skivor rotselleri som spelade en minst lika framträdande roll som den långbakade högreven. B U F F É 12 • 2013 13