Buffé 1
CHOKLADMOUSSE MED KNÄCKFLARN OCH FROSTADE TRANBÄR
Blanda moussen i förväg och förvara i spritspåse i kylen. Bara att klicka på fat eller i glas, sticka i knäckfl arn och strössla med sockrade tranbär. FÖR 6–8 PERSONER CHOKLADMOUSSE 300 g mörk choklad 5 dl vispgrädde 4 rumsvarma äggulor KNÄCKFLARN 1 dl skållad sötmandel 50 g smör ½ dl socker 1 msk honung 2 msk mandelmjöl 2 tsk mjölk FROSTADE TRANBÄR 1 paket frysta tranbär (225 g) 1 dl socker FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktosfri: välj ren mörk choklad av god kvalitet. Välj laktosfria produkter av vispgrädde, smör och mjölk. Innehåller mjölkprotein och ägg. Lyckas med moussen Tänk på att äggulorna ska vara rumsvarma när de blandas med den smälta chokladen. Om chokladägg smeten spricker kan man vispa den slät med en stavmixer. GÖR SÅ HÄR: 1. Hacka chokladen och smält den i vattenbad. Ta från värmen och låt svalna något. Vispa grädden löst. Blanda ner äggulorna, en i taget, i den smälta chokladen. Vänd ner grädden, lite i taget. 2. Fyll en spritspåse med moussen och lägg i kylen. Ta fram moussen ca 30 minuter före servering så blir den lättare att spritsa eller klicka. 3. Knäckfl arn: Sätt ugnen på 175°C. Hacka mandeln fi nt, för hand eller i matberedare. Smält smöret i en kastrull. 4. Blanda ner hackad mandel, socker, honung, mandelmjöl och mjölk. Låt koka 1–2 minuter, rör om då och då. 5. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen 5–7 minuter, tills fl arnet har en gyllenbrun färg. Låt svalna. 6. Bryt fl arnet i bitar, 2 stycken per person går åt. Förvara fl arnen med bakplåtspapper emellan i en lufttät burk. Hit kan förberedas. 7. Frostade tranbär: Rör de frysta tranbären med sockret. 8. Vid servering: Spritsa eller klicka chokladmousse på ett fl arn. Lägg på ett till fl arn, gärna lite på sniskan. Servera med frostade tranbär. SMÖRSTEKT ANANAS MED ROSTAD KOKOSGLASS Syrligt och snabbt. FÖR 6–8 PERSONER Ta fram ¾ liter vaniljglass och mjukrör den. Rosta 3 dl riven kokos så att den får lite färg i en stekpanna. Låt svalna. Blanda med glassen. Ställ i frysen minst 2 timmar. Skala 1 stor ananas (ca 1 ½ kg) och skär bort den hårda stocken i mitten. Skär ananasen och 2 sharonfrukter i cm-stora bitar. Lägg i varsin skål och ställ i kylen. Hit kan förberedas. Vid servering: Stek ananasen i 50 g smör och ½ dl socker 4–5 minuter. Tillsätt 1 dl mörk rom, 2 msk färskpressad limejuice och ½ tsk vaniljpulver. Rör om och ta från värmen. Blanda ner sharonfrukten. Lägg upp frukten i höga glas och lägg på en kula kokosglass. Toppa med fi nrivet limeskal. Servera genast. FÖR ALLA Fri från gluten. Gör laktos- respektive mjölkproteinfri: byt smör mot laktos- respektive mjölkfritt matfett och använd laktosrespektive mjölkfri glass. Gör äggfri: välj äggfri glass. Elda! Extra festligt! Flambera ananasen direkt när rommen hällts i. Följ i övrigt receptet. Kallt & varmt, syrligt & sött B U F F É 12 • 2013 35