Buffé 1
Bubbelplock chips med citruscrème och löjrom Löjl
igt enkelt, och löjligt gott. Klicka på crème och löjrom strax före servering så mjuknar inte chipsen. För 6–8 personer Vispa 1 dl crème fraiche till en fast kräm med elvisp. Blanda ner finrivet skal av ½ citron. Spritsa eller klicka krämen på mandelpotatischips eller lantchips (ca 70 g). Toppa med rom, t ex löjrom (80 g), och dillvippor eller gräslök. Mal över lite svartpeppar. Servera genast. För alla Fri från gluten och ägg, men kontrollera innehållet i chipsen. Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och kontrollera innehållet i chipsen. Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme, och kontrollera innehållet i chipsen. Bubbeltips La Vida al Camp (129 kr, nr 7776), Deutz, brut Champagne (349 kr, nr 7487) eller alkoholfria Arc-en-Ciel (49 kr, nr 1932). Förrätt asiatisk havscocktail Fräscha smaker i ett glas. Ponzu är en japansk syrlig sås, här gör Broms sin variant med apelsin, lime och citron. För 6–8 personer 1 paket frysta pilgrimsmusslor (200 g) 300 g skinnfri laxfilé, gärna salmalax eller Finestlax från Leröy 1 mango 4 rädisor 2 salladslökar ½ röd chilifrukt (t ex spansk peppar) ½–1 msk finriven ingefära 1 msk sesamfrön (gärna svarta och vita) 1 avokado ca 80 g lax- eller forellrom dillvippor eller koriander till garnering ponzudressing 2 ½ msk japansk soja 2 msk färskpressad apelsinjuice 2 msk färskpressad limejuice 1 msk färskpressad citronjuice 1 msk olivolja gör så här: 1. Nyårsafton, 4–5 timmar före servering: Tina pilgrimsmusslorna. 2. Dela, kärna ur och skala mangon. Skiva rädisor och salladslök tunt. 3. Skär lax, pilgrimsmusslor och mango i cm-stora bitar. 4. Dela, kärna ur och strimla chilin. 5. Blanda lax, pilgrimsmusslor, mango, rädisor, salladslök, chili och ingefära utan att röra runt för mycket. Ställ i kylen. 6. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. 7. Ponzudressing: Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Ställ i kylen. Hit kan förberedas. 8. 15 minuter före servering: Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Skär i cm-stora bitar. Blanda lax- och skaldjursblandningen med avokadon. Lägg upp i glas. Ringla över dressingen. Garnera med laxrom, sesamfrön och dill eller koriander. För alla Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. Dryckestips Gustave Lorentz Gewurztraminer Réserve (94 kr, nr 5244) eller alkoholfria Natureo Free Muscat (49 kr, nr 1912). B U F F É 12 • 2013 25