Buffé 1
JULMENY Fem tallrikar Julbordets fem klassiska tu
rer bjuder vi i år i form av fem läckra små tallrikar. Vi börjar med en saltstänkt silltallrik, sedan en med lax och ägg, innan det är dags för varmrätt med långbakad karré och superfräch honungsrostad brysselkål. Några ostar med en julkryddad frukt- och nötrulle och som söt avslutning glöggpäron med saffransgrädde! Julens sköna smaker serverade på ett enkelt och modernt sätt. Recept och styling Victoria Nordström Foto Lennart Weibull GENTLEMANNARÖRA En klick löjrom uppgraderar den klassiska gubbröran. FÖR 6–8 PERSONER Första tallriken SNABB WASABISILL Den japanska »pepparroten«, wasabi, ger piggt sting. FÖR 6–8 PERSONER 1 burk löksill (ca 500 g) 3 msk grovhackad persilja 1 ½ dl crème fraiche 1 msk wasabi på tub 1 ½ tsk färskpressad citronjuice GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av sillen i en sil. Mixa persiljan med ½ dl av crème fraichen med stavmixer. Rör ihop detta med resten av crème fraichen, wasabi och citronjuice. 2. Blanda ner sillen med lök och kryddor. Ställ i kylen fram till servering. 4 B U F F É 12 • 2013 BRANTEVIKSSILL MED ÄPPLE Rejält med lök och peppar av olika sorter kännetecknar den klassiska skånska sillen. I år lägger vi till krispiga äppeltärningar. FÖR 6–8 PERSONER 1 förpackning 5-minuterssill (420 g) 1 rödlök ca 5 cm purjolök 20 kryddpepparkorn 10 svartpepparkorn 10 vitpepparkorn 1 tsk citron peppar 1 dl finskuren dill 1 syrligt äpple 1 msk färskpressad citronjuice + finrivet skal GÖR SÅ HÄR: 1. Häll av sillen,spara 2 msk av lagen. Skala och fi nhacka rödlöken. Skär purjolöken i tunna strimlor. Stöt pepparkornen grovt i en mortel. Skär sillen i bitar på snedden. 2. Blanda ihop sill, rödlök, purjo, pepparsorterna, dill och 2 msk av lagen. Täck över och låt stå minst 3 timmar i kylen före servering, rör om några gånger under tiden. 3. Vid servering: Dela, kärna ur och fi nhacka äpplet. Blanda med citronjuicen så att äpplet inte mörknar. Blanda detta med sillen. Toppa med lite fi nrivet citronskal. 1 burk ansjovisfiléer (125 g) 5 ägg 1 dl crème fraiche 1 msk dijonsenap 2 msk finskuren gräslök 1 msk finskuren dill + dillvippor 3–4 skivor kavring 1 burk löjrom (80 g) nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Hårdkoka äggen. Låt svalna i kallt vatten. Skala och fi nhacka äggen. 2. Häll av ansjovisen, spara 1 msk av spadet. Finhacka ansjovisen. 3. Blanda ihop crème fraiche, ansjovisspad, senap, gräslök och dill. 4. Rör i ägg och ansjovis. Ställ i kylen fram till servering. 5. Vid servering: Kantskär kavringen och dela bröden på mitten. Fördela röran på bröden. Toppa med löjrom, nymalen peppar och dillvippor.