Buffé 1
Förrätt Laxbakelse med avokado och äpple Varmrätt
Inbakad oxfi lé med svampcrème Dessert Kryddig yoghurtpannacotta med hallon Jubileumsmeny Du håller Buffé nummer 200 i din hand! Över 6 000 recept har publicerats sedan starten 1995. För att fira jubileumsnumret bjuder vi på en meny med läsarnas mest älskade nyårsrätter genom åren. Självklart har vi provlagat rätterna igen – och skruvat upp recepten ännu ett snäpp. Ännu lite mer smak, ännu lite smartare matlagning. Recept Ylva Bergqvist och Jacob Gray Foto Eva Hildén Smith Nyårspaket INBAKAD OXFILÉ MED SVAMPCRÈME En uppskattad klassiker som vi förenklat. Filén behöver inte brynas (blir saftigare så), och med färdigkavlad smördeg blir lätt att göra fi na »paket«. Bjud gärna med tillbehören på sidorna 26-27. FÖR 6 PERSONER 1 ½–2 kg oxfilé (i 2 bitar) 2 rullar kyld smördeg (à 250 g) 2 äggulor salt, peppar SVAMPCRÈME Sött på snedden Tippa glaset och låt pannacottan stelna snyggt på snedden. Se hela receptet på ICA.se/buff e. 1 burk murklor (190 g) 250 g champinjoner 3 msk finhackad silverlök 1 tsk finhackad vitlök 2 msk smör 1 dl vitt vin 1 dl crème fraiche 2–3 msk finhackad persilja GÖR SÅ HÄR: 1. Putsa köttet från hinnor och senor. Vik in den smala änden så det blir en jämntjock bit. 2. Svampcrème: Skölj murk32 B U F F É 12 • 2013 lorna väl under rinnande vatten. Låt rinna av. Skär i mindre bitar. 3. Finhacka champinjonerna, gärna i matberedare. 4. Fräs svamphack, lök och vitlök i smör. Tillsätt vinet och låt småkoka på svag värme 20–25 minuter, tills vätskan kokat bort.Rör då och då. 5. Rör i crème fraichen och låt koka ihop till en tjock crème. 6. Smaka av med salt och peppar. Rör i persiljan. Låt svalna helt. Kan förberedas hit. 7. Sätt ugnen på 200°C. 8. Torka och gnid in köttet (rumsvarmt) med 2 tsk salt och 1 tsk peppar. Lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt. 9. Fördela svampcrèmen på köttet. 10. Lägg ett smördegsark över varje köttbit och vik under kanterna till fi na paket. Gör 2–3 hål med en tändsticka på ovansidan. Pensla med uppvispad äggula. 11. Tillaga mitt i ugnen, ca 30 minuter för rosa, 35–45 minuter för medium/genomstekt. Låt vila i 15 minuter. 12. Servera med rödvinssåsen och de rostade rot frukterna på sid 26–27. FÖR ALLA Innehåller gluten, mjölk och ägg. Gör glutenfri: använd glutenfri smördeg från d/s, Fria bröd. Buffé fyller 200 nummer!