Buffé 1
Äppelkarré med cidersky Fläskkarrén får gå långsa
mt i ugnen och bli riktigt mör. När den svalnat går det att skära fi na skivor. Kryddigt äppelmos Ta bort grova lökbitar och hela kryddor från »äppelmoset« som blir kvar när skyn silas av. Mixa till ett kryddigt äppelmos. 3. Tredje tallriken HONUNGSROSTAD BRYSSELKÅL MED HALLOUMI & GRANATÄPPLE FÖR 6–8 PERSONER 300 g färsk brysselkål 1 paket halloumi (250 g) 2 msk honung 1 dl finhackad persilja finrivet skal av 1 citron 2 msk färskpressad citronjuice ½ dl granatäppel kärnor, färska eller frysta olivolja, smör salt GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och dela brysselkålen. Skär halloumin i stavar. 2. Stek brysselkålen med 8 B U F F É 12 • 2013 snittytan ner i 1 msk olja och 1 msk smör på medelvärme någon minut. Krydda med 1 krm salt. Lägg på lock och låt steka 4–5 minuter på medelvärme, tills de fått fi n färg på snittytan och är nästan mjuka i mitten. 3. Stek samtidigt halloumin runt om i en annan stekpanna i 1 msk olja tills den fått gyllene färg. Ringla honungen över brysselkålen och låt koka in ca 1 minut. 4. Tillsätt halloumi, persilja, citronskal, juice, 1 msk olja och ½ krm salt. Toppa med granatäppelkärnorna. LÅNGBAKAD ÄPPELKARRÉ FÖR 6–8 PERSONER ca 1 kg benfri fläskkarré i bit 2 stora svenska syrliga äpplen 2 gula lökar 3 cm färsk ingefära 1 msk ljus sirap 3 hela kryddnejlikor 1 kanelstång 3 dl halvtorr cider 3 dl vitt vin ev majsstärkelse att reda med salt, nymalen vitpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 150°C. Gnid in köttet med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Ställ åt sidan. 2. Dela, kärna ur och skär äpplet i grova klyftor. Skala och skär löken i grova klyftor. Skala och skär ingefäran i bitar. 3. Lägg köttet i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser utom majsstärkelsen. Köttet ska vara täckt till hälften med vätska. 4. Tillaga under lock ca 2 ½ timme i ugnen, tills köttet är mört, vänd köttet varje timme. 5. Sila av skyn. Ställ köttet kallt. 6. Koka ner skyn till cirka hälften. Red ev med lite majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt. Hit kan förberedas. 7. 30 minuter före servering: Sätt ugnen på 150°C. Skär köttet i tunna skivor. Lägg dem tätt ihop i en ugnssäker form. Värm i ca 15 minuter. Värm skyn. Servera med brysselkålen.. Den ljumna salladen serveras genast till karrén eller som ensam vegetarisk rätt.