Buffé 1
Gott, nytt, sött! »Något sött, något syrligt. Någ
ot kallt, något varmt. Lite knaprigt, lite mjukt.« I konditorernas värld är den fulländade desserten den som bjuder på allt i en och samma tugga. Konditor Sofia Nilsson kommer nära med fyra fantastiska nyårsdesserter. Som dessutom går att göra så gott som klara i förväg. Recept Sofia Nilsson Foto och styling Eva Hildén Smith Dryckestips Katarina Sjöström GLACE AU FOUR MED BLÅBÄR OCH ROM En garanterad nyårssnackis! Ta genvägen över färdig glass och sockerkaka så har du tid att göra italiensk maräng, som är lite pyssligt. Har du en köksmaskin så låt den göra »marängvisparjobbet«. FÖR 6–8 PERSONER 1 färdig sockerkaka (ca 350 g) ¾ liter glass (t ex blåbärsglass) 3 dl vit sirap 2 msk mörk rom 1 krm vaniljpulver ITALIENSK MARÄNG 4 äggvitor 3 ½ dl socker 1 ¼ dl vatten blåbär till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med den italienska marängen. Lägg vitorna i en rostfri bunke, gärna en som hör till en köksmaskin. 2. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt koka till 121°C, använd en digital termometer. Ta från värmen. 3. Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt den heta sockerlagen i en tunn stråle i äggviteskummet under fortsatt vispning. Fortsätt vispa på medelhastighet tills marängen svalnat helt (känn på bunken), det tar 15–20 minuter. Ställ i kylen medan resten görs. 4. Rör ihop sirap, rom och vaniljpulver i en bunke. 5. Skär sockerkakan i 1 cm tjocka skivor. Stansa ut en rundel ur varje skiva, använd t ex ett glas som är ca 6 cm i diameter. 6. Doppa varje rundel i romsockerlagen på båda sidor och låt rinna av. Lägg dem på en bricka med bakplåtspapper. Lägg en kula glass på varje. Ställ i frysen minst 30 minuter. 7. Fyll en spritspåse med marängsmeten. Ta ut glasskulorna ur frysen, 2–3 åt gången, annars finns risk att de börjar smälta. Spritsa toppar av marängen runt om hela glasskulan (eller bred den runt om), se till att marängen täcker hela glasskulan, sockerkaksbottnen får gärna synas. Ställ i frysen minst 2 timmar. Hit kan förberedas. 8. Vid servering: Sätt ugnen på 250°C, grill. Lägg över bakplåtspapperet med bakelserna på en plåt. Ställ in bakelserna 1–2 minuter mitt i ugnen, passa noga så att de inte bränns. Lägg genast upp på tallrikar. Garnera med blåbär. FÖR ALLA Gör glutenfri: använd en sockerkaksbotten utan gluten. Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg. Känn lugnet! Glace au four-bakelserna kan förberedas ett par dagar i förväg. Följ receptet fram till och med punkt 7. 34 B U F F É 12 • 2013