Buffé 1
Anna Bauer Familj: Maken Henrik och tre barn Bor:
Bromma. Yrke: Kock, högskoleexamen i ekonomi och management. Alltid i köket: Olivolja av god kvalitet. Totalt onödig kökspryl: Äggkokare. Bortbjuden: Jag blir så glad när jag blir bortbjuden och slipper laga maten. Framtidsdröm: Öppna Broms på Madison Avenue i New York! Nyårslöfte: Bli en bättre mamma och chef! Varmrätt HELSTEKT RYGGBIFF MED RÖDVINSSÅS Gör som på krogen: Tillaga först köttet i ugnen, ge det sedan en fi n stekyta strax innan det skärs upp. Resultat: vackert rosa kött rakt igenom. FÖR 6–8 PERSONER 1½–2 kg ryggbiff eller oxfilé i bit 50 g + 4 msk smör salt, nymalen peppar RÖDVINSSÅS 2 morötter 1 palsternacka GÖR SÅ HÄR: 1. Dagen före nyårsafton: Putsa köttet. Ställ kallt. 2. Gör såsen: Skala och skär rotfrukter och lök i cm-stora bitar. 3. Bryn detta kraftigt i 2 msk smör i en vid kastrull/ traktörpanna. 4. Tillsätt sockret och fortsätt steka någon minut. Häll på vin, soja och fond. Låt småkoka tills cirka hälften av vätskan är kvar, ca 30 minuter. Gör smakprov under tiden. 5. Sila av. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna och ställ kallt. 6. Nyårsafton, 2 timmar före servering: Sätt ugnen på 175°C. Torka köttet torrt och gnid in 2 tsk salt 26 B U F F É 12 • 2013 1 liten purjolök 1 rödlök 6 dl rödvin 4 msk rårörsocker 4 msk japansk soja 2 msk konc kalvfond ev 2 msk Maizena majsstärkelse och 1 tsk peppar. 7. Lägg köttet i en ugnsform. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 54°C, det tar ca 30 minuter. Vänd köttet en gång. 8. Ta ut och lägg köttet på ett fat. 9. Servering: Värm såsen 5–10 minuter. Red ev med majsstärkelse. 10. Stek köttet hastigt runt om i 2 msk smör. Skär upp i skivor. Servera med såsen och övriga tillbehör. FÖR ALLA Fri från gluten och ägg, men kontrollera innehållet i fonden. Gör laktosfri: använd laktosfritt matfett, kontrollera innehållet i kalvfond. Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett, kontrollera innehållet i fonden.