Buffé 1
INNEHÅLL December: Nyår med doft av lyx... 4 Jag
har sörplat »samma« vinäger som Mussolini, ätit hans egenkomponerade tryff elpasta och suttit i hans säng. Samt fått mig en massa skrönor till livs. Häng med på en spännande tryff elresa med historiska och gastronomiska förtecken. Och insup en doft av lyx som passar nyårsfesten. I receptform blir det: tryff elrisotto med hummerte! Missa inte sid 19. Risotton är tänkt som en lyxig förrätt, men den passar Bästa nyårsmenyn… även som huvudrätt. Och den kan också serveras som en andra rätt i Anna Bauers »klassiska« nyårsmeny från succérestaurangen Broms i Stockholm. Sylvesteraftonen där börjar med mandelpotatischips med citronkräm och löjrom, en superfräsch skaldjurscocktail, och sedan kanske en liten tallrik tryff elrisotto, innan det är dags för helstekt ryggbiff /oxfi lé med jordärtskockor, och så den underbara avslutningen med lemoncurd-pavlova! Festligt värre! Och för oss är detta en extra festlig Buff éutgåva, det är nämligen nummer 200 sedan starten 1995. Och det fi rar vi bland annat med att sätta ihop en meny av de populäraste festrätter vi haft. Ett arbete som inte var helt lätt, då det fi nns många väldigt goda och populära kandidater. Nu blev det laxbakelse, inbakad oxfi lé och yoghurtpannacotta med hallon. Hoppas det ska smaka! God jul och gott nytt år! Tony Wallin, chefredaktör tony.wallin@otw.se Psst, på tal om ... ALKOHOLFRITT I FINRUMMET Alla fina festers självklara dryck är den som det bubblar om. Oavsett om det är prisvärda mousserande viner som Rotari, Ferrari Brut och Codorníu, eller »äkta« vara som Pol Roger, Louis Roederer och Barons de Rothschild, som kostar lite mer. Nu kan man även skåla i alkoholfritt bubbel med lyxstämpel. Det alkoholfria »Richard Juhlin Blanc de Blancs« är ett mousserande »vin« gjort på enbart chardonnaydruvor. Och som namnet säger är det den världsberömde champagneexperten Richard Juhlin som borgar för kvaliteten. Alltså alkoholfritt i finrummet! Krispig syra, balanserad fräschör och vackra toner av lime och gröna äpplen, lyder den lätt poetiska beskrivningen. Låter väl lockande? Och enligt Richard Juhlin är detta bara början. Vilket intygas av andra vinmakare. Många står också på tur för att få sälja sina alkoholfria drycker i våra matbutiker, något som vi kommer att skriva mer om framöver. Skål – med eller utan alkohol! Skanna QR-koden med ICAs app för att få månadens Buff érecept i mobilen. Champagneexperten Richard Juhlin. 39 Fem läckra jultallrikar Snabb wasabisill. Brantevikssill med äpple. Gentlemannaröra. Varmrökt lax med rödbetsrasp. Gravad lax med krispig fänkåls- och apelsinsallad. Honungsrostad brysselkål med halloumi och granatäpple. Julkryddad frukt- och nötrulle. Glöggpäron med saff ransfluff och mandelkrisp. 13 16 19 20 23 31 32 34 En rot på julbordet Rostad hel rotselleri med brynt apelsinsmör. Resebrev från Tryff eldalen Vi besöker Italien och ett verkligt tryff eleldorado. En doft av lyx Tryff elrisotto med hummerte. Mötet: Carl Jan Granqvist Stämningen är viktigare än maten, anser måltidsprofessorn Carl Jan Granqvist. Klassiskt festlig nyårsmeny Chips med citruscrème och löjrom. Asiatisk havscocktail. Helstekt ryggbiff med rödvinssås. Rostade rötter och betor. Vitlöksfrästa champinjoner. Minigratäng med jordärtskocka. Broms pavlova med lemoncurd och bärcoulis. Linas curry Bitterljuvt slut. Gröna snittar. Salt lakritskola. Gilda. Jubileumsmeny Smördegsinbakad oxfi lé med svampcrème. Gott, nytt, sött Glace au four med blåbär och rom. Chokladmousse med knäckflarn och frostade tranbär. Smörstekt ananas med rostad kokosglass. Fryst nougattårta på nötig browniebotten. Tävla & Vinn Getostkrustader, laxcrostini, melonpintxo. Tävla och vinna matcheckar på 300 kronor. NR 12 • 2013 Förenkla julen och gör den lite grönare! Förbered nyårsmenyn så kan du också njuta av festen! Läs mer om alkoholfria drycker på ICA.se/buff e. 27 recept Hett Tävla om 50 matcheckar sidan 39