Buffé 1
SLIDERS PÅ BISQUITS Sliders kallas miniburgare so
m här serveras på bisquits, som är så typiskt för sydstatsköket. FÖR 6–8 PERSONER (BUFFÉ) 1 kg nötfärs 1 dl rökig barbecuesås + 3 msk till pensling 8 körsbärstomater – MAN MÅSTE våga göra lite fel emellanåt när man grillar, annars lär man sig aldrig. Ta, känn och smaka på maten, då kommer man långt, säger Jill. 1 spetspaprika 1 romansallad 16 bisquits, se separat recept 2 dl majonnäs salt, nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda färs, barbecuesås, 2 tsk salt och 1 tsk peppar i en bunke. Forma till 16 små burgare. 2. Skiva tomater och paprika. Plocka salladsbladen. 3. Dela bisquitsen på mitten och rosta dem på grillen eller i en stekpanna tills snittytan fått lite färg. 4. Grilla burgarna 3–4 minuter per sida. Pensla dem runt om med barbecuesås mot slutet. 5. Lägg ett salladsblad på underdelen av bröden. Klicka på majonnäsen och lägg på burgarna. Avsluta med tomat, paprika och överdelen av bisquitsen. Trä eventuellt en grillpinne eller träkvist igenom så de håller ihop. forts Allt fl yter ihop, precis som det brukar gå till när det grillas i sydstaterna. – I de här trakterna är grillen ingen big deal. Den fi nns alltid med i bakgrunden, något man gör i förbifarten som en anledning att umgås. Det blir inte så himla allvarligt. Jill berättar att det fanns en tid när hon själv led av grillskräck. Eller åtminstone alldeles för stor respekt. – Jag tyckte bara att det blev torrt och trist när jag försökte grilla. Här har jag fått lära mig att man måste köra på lite feeling. Och man måste våga göra lite fel emellanåt, annars lär man sig aldrig. Krydda ordentligt. Ta, känn och smaka på maten – då kommer man långt. Folie är annars hennes bästa vän. Så fort något fått fi n yta packar Jill in härligheten i folie och låter det gå klart på lite svagare värme. Ett Johnsonskt litet husknep som funkar med både fetaost och biff ar. När de glazade revbensspjällen 10 B U F F É 5 • 201 4 åker fram på bordet tillsammans med en hink iskalla ölfl askor blir jublet närmast öronbedövande. En perfekt uppladdning för vers nummer två i vad som vid det här laget börjar låta som en given countryhit. Inför tredje versen grillas marshmallows över elden och hamnar sedan mellan två grahamskex i den amerikanska specialiteten s’mores. Till det serveras en mugg starkt svenskt kaff e som får somliga av sångfåglarna att nästintill tappa tonen. Men Jill Johnson ser nöjd ut. Låten är nästan klar, alla är mätta och glada, såväl grillen som skrattmusklerna har fått jobba för högtryck. En perfekt dag på verandan. – Det fi nns så mycket fördomar om amerikaner, men jag skriver inte under på dem. Det gäller i varje fall inte i Nashville. Här är folk generösa, vänliga och väldigt avslappnade. Att komma hit är som att tas emot av en enda stor öppen famn. On a stick Stick en pinne genom burgarna så håller de ihop. Sliders!