Buffé 1
NÄST SIST ICA Kort: 033-47 47 90 ICA kundkontakt:
020-83 33 33 (helgfri mån–fre, kl 9–15) Tel redaktionen/växeln: 08-505 562 00 Adress: Box 3265, 103 65 Stockholm Besök/Bud: Birger Jarlsgatan 61 E-post: red.buff e@otw.se Chefredaktör: Tony Wallin tony.wallin@otw.se Ansvarig utgivare: Anders Svensson Redaktör: Lina Wallentinson, lina.wallentinson@otw.se Receptansvarig: Ellinor Jidenius (föräldraledig), Sofi a Nilsson (vik), sofi a.nilsson@otw.se Art director: Nina Olsson Formgivare: Irina Rönnskog Webbredaktör: Camilla Thörnqvist camilla.thornqvist@otw.se Allergifrågor: Elisabeth Ekstrand Hemmingsson Korrektur: Peje Hasselqvist Annonsfrågor: Pia Modin Björklund, pia.modin@ica.se Redaktionsråd: Nina Tarukoski, Anders Milbers, Christina Karlsson Produktion: OTW Communication, (miljöcertifi erat enligt ISO 14001) Repro: Done Tryck: Roto Smeets På ica.se/buff e hittar du bland annat utlovat extramaterial, information om rekvisita och det digitala arkivet. Där presenteras också vinnarna i Buff és tävlingar. DÄRFÖR FÅR DU BUFFÉ! Som tack för att du hör till våra bästa kunder bjuder vi på inspiration kring vårt största glädjeämne – mat! Du får Buff é utan extra kostnad när du handlar för 1 200 kr i månaden eller mer med ICAs kort. Mer info på ica.se. Recept på »Nötig tosca i långpanna« på ica.se. Frozen Pints Våga smaksätta glassen med en pale ale. Ölets malt och brynt socker ger fina karamelliga toner. Recept Ali Fletcher Foto Jenny Grimsgård KARAMELLGLASS PALE ALE Här gör vi glassen med pale ale, som har en försiktig humlebeska. Men det är förstås fritt fram för experimenterande med mer smakstarka ölsorter. Läs mer om Frozen Pints på sidan 7. GER CA 1 LITER Koka 33 cl ljus ale i en kastrull tills 1 dl återstår. Blanda 3 ½ dl socker och 2 msk vatten i en stor tjockbottnad kastrull. Låt sockret smälta på hög värme tills det är gyllenbrunt. Ta från värmen och rör ner 50 g rumsvarmt smör. Tillsätt 5 dl vispgrädde och 2 ½ dl mjölk lite i taget under omrörning. Tillsätt ölet. Koka upp och ta från värmen. Vispa ihop 6 äggulor i en bunke. Häll över gräddmjölksblandningen under kraftig vispning. Krydda med ¼ krm salt. Låt kallna helt. Kör smeten i en glassmaskin ca 30 minuter. Lägg över i en frystålig plastlåda med lock. Ställ i frysen minst 3 timmar före servering. Bjud gärna med en bit nötig toscakaka. FÖR ALLA hittar du på ica.se. Vinn 300 kr i matcheckar! 2. Jills hemort i Sverige A. Västerås B. Alingsås C. Borås 50 VINNARE Gör så här: Skriv ner svaren på ett vykort och skicka till Buff é, Box 3265, 103 65 Stockholm, eller mejla till tavling.buff e@otw.se eller gå in på ica.se/buff e – senast den 31 maj vill vi ha ditt svar. Vinnarna presenteras på ica.se/buff e från den 13 juni. 1. Ämne som ger chilin hetta A. Scoville B. Capsaicin C. Tabasco 3. Toppas spenatröran med A. Pumpakärnor B. Pinjenötter C. Sesamfrön 4. Gör fi sken fast och saftig A. Sockerlag B. Ättikslag C. Rimningslag Nästa nummer kommer 13 juni Midsommar på Gotland Midsommar fi rar vi på Gotland med eſt erlängtade klassiker. Sommarens bärskörd blir genast till läckra bakverk och desserter. Kockproff set Gert Klötzke bjuder hem till sitt utekök extra allt – välkommen till grillhimlen! till sist... Många har hört av sig... Midsommarkalas på Rute! Baka med sommarens bär. Grillnördarnas drömkök. B U F F É 3 • 201 4 Men vad tycker du om Buffé? Mejla mig och berätta på tony.wallin@otw.se. 39 5. Given råvara i instatävlingen A. Högrev B. Fläskkarré C. Räkor Flädergranité Blanda 2 dl konc fl ädersaft med 1 dl vatten och 1 msk färskpressad citronjuice. Häll i en frystålig plastlåda med lock och frys minst 8 timmar före servering. RABARBERPARFAIT MED MANDELSMUL OCH FLÄDERGRANITÉ Den gräddiga parfaiten går fi nt att göra i förväg. FÖR 8 PERSONER 400 g rabarber 1 vaniljstång 4 dl socker 1 msk färskpressad citronjuice 6 äggulor 6 dl vispgrädde färska jordgubbar till garnering Smak av SOMMAR Bjud på Jordgubbar, fläder och rabarber – samla försommarens smaker i en drömgod dessert som är lättare än du tror att göra. Recept Sofi a Nilsson Styling Ylva Bergqvist Foto Lennart Weibull buf1405s35 Rabarberparfait.indd 35 GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. 2. Lägg rabarber, vaniljstång, frön och hälften av sockret i en kastrull. Låt koka på medelhög värme till en fast kompott, ca 15 minuter. Rör om då och då. Ta från värmen och lyft upp vaniljstången. Tillsätt citronjuicen. Låt svalna. MANDELSMUL FÖR 8 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Blanda ihop 50 g rumsvarmt smör, ½ dl socker, ½ dl mandelmjöl, 1 dl vetemjöl, ½ dl mandelspån och ¼ krm salt i en bunke. Finriv skalet av ½ citron och blanda ner. Smula ut blandningen på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills den fått fi n färg. Rör om då och då. Låt svalna. B U F F É 5 • 2 0 1 4 35 3. Klä insidan av en avlång form, ca 1 ½ liter, med plastfolie. 4. Vispa äggulorna med resten av sockret fl uffi gt med elvisp. Vispa grädden fast. 5. Blanda försiktigt ner kompotten i äggsmeten. Rör sedan ner grädden. 6. Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i frysen minst 8 timmar. 7. Ta ut parfaiten ca 10 minuter före servering. Stjälp upp den på ett fat och dra bort plastfolien. 8. Dela jordgubbarna och fördela runt om. Strö över mandelsmulet. Skrapa loss den frysta fl ädergranitén med en sked. Strö över och servera direkt. 2014-04-23 12:11 Brådis? Ersätt smulet med krossade mandelskorpor.