Buffé 1
PÅ GÅNG 4 unga stjärnor KOCKAR De är som barn är
mest. Bara det att de snor ihop en bearnaise utan att blinka och inte drar sig för att kavla egna tortillas till tacomyset. Vi frågade de fyra finalisterna i Sveriges yngsta mästerkock om favoriträtter, framtidsdrömmar och vad de lägger på grillen i sommar. Text Lina Wallentinson Foto Peter Knutsson Lovisa Dahlberg, 12 år, Helsingborg Sk a öppna krog grillar i sommar: Pulled pork med coleslaw och hembakta tortillas. matintresse: Jag har lagat mat hela livet. Pappa har krog och jag går oftast dit efter skolan och hjälper till. favoriträtt: Kalvbräss, både att äta och laga. Har haft det på alla mina födelsedagar. lärt under inspelningen: Man kommer långt bara på att vilja. framtidsdrömmar: Jag har stora drömmar: göra matprogram, bli skådespelare. Och så ska Maja Ljung och jag öppna krog, det har vi redan bestämt! På menyn blandar vi Skåne och västkusten. Petig med maten grillar i sommar: Karré med hemslagen bea, nypotatis och rödlökar i folie. matintresse: Jag var kräsen och petig med maten som liten. Petade bort löken hela tiden – mamma och pappa hade lök i allt! När jag var åtta tröttnade mamma och sa att nu fi ck jag laga maten själv. lärt under inspelningen: Man måste våga för att vinna. Men inte för mycket. svårast i tävlingen: Att laga bläckfi sk. Så äcklig konsistens! framtidsdrömmar: Kanske kock, kanske lantbrukare. Viktor Klemmedsson, 13 år, Gärds Köpinge BARN I KÖKET Vill barnen laga på egen hand? Kolla in recept på ica.se/barn. Dessutom fi nns där ett helt batteri med tips och idéer på hur man lockar in ungarna i köket. Som att låta barnen vara med och bestämma vardagsmenyn. Räkna med mer pannkaka och pizza ett tag, men kanske är det värt det om barnen är med och lagar. Och låt ungarna vara med och smaka av maten och föreslå förbättringar. Saknas något? Krydda vidare, lite socker, en nypa salt? Smaka igen, och igen. Jonatan Skalin, 13 år, Helsingborg Maja Ljung, 12 år, Göteborg Idrottsproff s eller kock grillar i sommar: Allt från kött till frukt. Kul att sätta egen touch på det man grillar. matintresse: Mamma är kallskänka och tar med sig massa matidéer hem. Min bror Pontus och jag är alltid med i köket, diskar, rullar köttbullar, gör allt möjligt. favoriträtt att laga: Oxfi lé med klyftpotatis eller pommes, med rödvinssås till. lärt under inspelningen: Köksvett och knivhantering. svårast i tävlingen: Säga hej då till kompisarna när de åker ut. framtidsdrömmar: Idrottsproff s eller kock. Gillar ruffi gt amerikanskt grillar i sommar: Fisk och skaldjur. Jag gillar havskräftor. matintresse: Mamma, pappa och jag brukar hjälpas åt att laga middag. Det är ett mysigt sätt att vara tillsammans. lärt under inspelningen: Hur man jobbar med knivar. Att hantera stress. favoritkök: Gillar amerikanskt, det är coolt och ruffi gt. Och snabbmaten kan vara hur god som helst. framtidsdrömmar: Jobba i USA på sommaren och vintern. Då lagar jag julbord och midsommarmat. Höst och vår är jag i Sverige och har en liten svårbokad restaurang. B U F F É 5 • 201 4 15 ICA kidz