Buffé 1
Brådis? Ersätt smulet med krossade mandelskorpor.
Flädergranité Blanda 2 dl konc fl ädersaft med 1 dl vatten och 1 msk färskpressad citronjuice. Häll i en frystålig plastlåda med lock och frys minst 8 timmar före servering. RABARBERPARFAIT MED MANDELSMUL OCH FLÄDERGRANITÉ Den gräddiga parfaiten går fi nt att göra i förväg. FÖR 8 PERSONER 400 g rabarber 1 vaniljstång 4 dl socker 1 msk färskpressad citronjuice 6 äggulor 6 dl vispgrädde färska jordgubbar till garnering Smak av SOMMAR Bjud på Jordgubbar, fläder och rabarber – samla försommarens smaker i en drömgod dessert som är lättare än du tror att göra. Recept Sofi a Nilsson Styling Ylva Bergqvist Foto Lennart Weibull GÖR SÅ HÄR: 1. Ansa och skär rabarbern i cm-stora bitar. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. 2. Lägg rabarber, vaniljstång, frön och hälften av sockret i en kastrull. Låt koka på medelhög värme till en fast kompott, ca 15 minuter. Rör om då och då. Ta från värmen och lyft upp vaniljstången. Tillsätt citronjuicen. Låt svalna. MANDELSMUL FÖR 8 PERSONER Sätt ugnen på 200°C. Blanda ihop 50 g rumsvarmt smör, ½ dl socker, ½ dl mandelmjöl, 1 dl vetemjöl, ½ dl mandelspån och ¼ krm salt i en bunke. Finriv skalet av ½ citron och blanda ner. Smula ut blandningen på en bakpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills den fått fi n färg. Rör om då och då. Låt svalna. B U F F É 5 • 201 4 35 3. Klä insidan av en avlång form, ca 1 ½ liter, med plastfolie. 4. Vispa äggulorna med resten av sockret fl uffi gt med elvisp. Vispa grädden fast. 5. Blanda försiktigt ner kompotten i äggsmeten. Rör sedan ner grädden. 6. Häll smeten i formen och täck med plastfolie. Låt stå i frysen minst 8 timmar. 7. Ta ut parfaiten ca 10 minuter före servering. Stjälp upp den på ett fat och dra bort plastfolien. 8. Dela jordgubbarna och fördela runt om. Strö över mandelsmulet. Skrapa loss den frysta fl ädergranitén med en sked. Strö över och servera direkt.