Buffé 1
Jill Johnson JILL, som fyller 41 år i slutet av m
aj, kommer ursprungligen från Ängelholm. I dag bor Jill i Vänga, utanför Borås, med Håkan Werner och deras barn Havanna, 9, och Bonnie Lee, 4 år. Under våren har Jill varit aktuell med programmet »Jills veranda« i SVT samt med krogshow på Hamburger Börs. I höst fl yttar showen till Rondo i Göteborg. T »Här är jag en av alla andra, ingen Schlager-Jill. Det fi nns en frihet i det.« änk dig en stor veranda vid ett ensamt trähus mitt i en lövskog. Med både gunga och gungstol. I bakgrunden hörs en gitarr plinka, och sex kvinnoröster sjunger stämsång om kärlek och smärta. Röken stiger mot himlen, det doftar kolgrillade ribs och sött av majs. Två ölfl askor klinkar mot varandra i en skål och någon börjar skratta tills tårarna rinner. Exakt så ser bilden av Jill Johnsons optimala barbecuefest ut. Vi fi ck följa med när hon bjöd in några av sina amerikanska musikpolare till ett skönt häng vid grillen. För det är i Nashville, Tennessee, som hon helst håller till när hon inte är hemma på landet utanför Borås. Hit åker hon ett par gånger om året för att skriva låtar med andra countryfrälsta, men också för att träff a vänner. De fl esta är tjejer. Alla är låtskrivare och musiker. Mycket mat och ännu mer musik står på schemat, men också en hel del skvaller, vin, fniss och allmänt fl ams. – Det fi nns inget bättre sätt att umgås. Vi skriver låtar tillsammans och käkar ihop. Det är ett systerskap som vuxit fram under många år och som jag inte har tillgång till i Sverige. Här är jag en av alla andra, ingen Schlager-Jill. Det fi nns en frihet i det. Det är med andra ord ingen slump att vi sett Jill Johnson intervjua kända gäster under våren just i tv-programmet »Jills veranda«. Hon bjöd helt enkelt över dem till den miljö hon gillar mest. En veranda utanför Nashville. Till hösten kommer dessutom kokboken »Jill i Nashville« (Massolit förlag), där hon bjuder på sina egna countryinfl uerade recept. För gästfrihet är självklart i Jills värld. »Inför tredje versen grillas marshmallows över elden och hamnar sedan mellan två grahamskex i den amerikanska specialiteten s’mores.« Oftast är det hon själv som står både vid grillen och i köket. Kanhända med en väninna vid sin sida. – Annars är det vanligast att det är männen som grillar i USA. Men just de kvinnor som jag umgås med gillar att grilla. Och egentligen kan ju alla grilla. Det handlar bara om att se grillen som en spis. Man får vänta på att den ska bli varm, precis som man väntar på plattan eller ugnen. Konstigare än så är det inte. Medan majskolvarna blir gyllengula och revbensglazen karamelliseras knaprig öppnas den rosa skumpan med en ihålig smäll som får skogens jordekorrar att förskräckt pila och gömma sig mellan löven. Och sedan är kacklet igång. Tjejer kommer, tjejer går. Någon måste hem och amma, en annan har en studiotid att passa, en tredje går ut och hämtar sin gitarr i bilen. – Ibland är vi två, ibland fj orton. Det spelar ingen roll. En gång var vi tolv låtskrivare och en hund. Den kvällen fi ck vi till en riktigt bra låt. När Jill börjar nynna på en slinga snappar genast Pam och Lisa upp melodin. Ett förslag på en textrad kastas ut i luften, och plötsligt är processen påbörjad. Musiken byggs på i samma takt som köttet får yta. B U F F É 5 • 201 4 9