Buffé 1
4 2 10 GRILLEN GRÖNA TILL 1 Frukt och grönt är so
m gjorda för grillen. Lägg sparris, melon och rabarber på gallret. Smakerna koncentreras och förhöjs. Här får du tio sköna gröna – några som grillas och andra som bara är väldigt goda till grillat kött och fisk. Recept & styling Ylva Bergqvist Foto Lennart Weibull 3 1. RABARBER MED CHOKLADGRÄDDE … och grillad sockerkaka. FÖR 4 PERSONER Värm ½ dl grädde och 50 g vit choklad i en liten kastrull. Rör tills det smält. Låt svalna helt. Vispa 1 ½ dl grädde, blanda med chokladgrädden. Skär 400 g späd rabarber i 5 cm långa stavar, fördela på 4 dubbla folieark. Fördela 1 dl rårörsocker och 30 g hyvlat smör över. Vik till paket och grilla tills rabarbern är mjuk, ca 10 minuter. Bjud med grädden, grillad sockerkaka i bitar och rivet limeskal. 28 B U F F É 5 • 201 4 2. GRILLAD SALLAD MED ÄDELOST … och knapriga nötter. FÖR 4 PERSONER Dela 1 romansalladshuvud på mitten. Pensla med olivolja. Mosa 75 g ädelost med ½ dl majonnäs och 1 dl crème fraiche. Krydda med 1 krm peppar. Grilla salladen tills den fått fi n färg. Lägg upp på ett fat. Klicka på ostkrämen. Toppa med 3 msk grovhackade rostade hasselnötter. Garnera med bladpersilja. 3. HET ANANAS- & MANGOSALSA Fruktig och örtig. FÖR 4 PERSONER Blanda 250 g fi ntärnad färsk ananas, 250 g fryst, tinad mango i tärningar och 2 strimlade salladslökar. Tillsätt 1 urkärnad, fi nhackad röd chili (t ex spansk peppar), fi nrivet skal och pressad juice av ½ lime, 1 msk olivolja, ½ kruka fi nhackad citronmeliss och ½ kruka fi nhackad koriander. Krydda med 1 krm salt. 4. THAILÄNDSK SLAW MED JORDNÖTTER Mums till karré och spjäll. FÖR 4 PERSONER Finstrimla 300 g färsk vitkål. Skala och grovriv 1 morot. Blanda 1 urkärnad, fi nhackad röd chili (t ex spansk peppar), 1 fi nhackad vitlöksklyfta, 1 msk socker, 3 msk färskpressad limejuice, 2 ½ msk fi sksås och 4 msk rapsolja. Rör tills sockret lösts upp. Blanda kål och morot med dressingen. Tillsätt ½ kruka hackad koriander, även stjälkarna. Strö över 3 msk grovhackade torrostade jordnötter. 5. GRILLAD MELON MED FETA & CITRON Sötman förstärks. FÖR 4 PERSONER Skär 1 stor melonklyfta (ca 800 g) i 2 cm tjocka skivor. Pensla med olivolja. Grilla melonskivorna på bägge sidor tills de fått fi n färg. Lägg upp på ett fat. Toppa med 100 g smulad fetaost, fi nrivet skal av ½ citron, ½ msk färskpressad citronjuice och 2 msk olivolja. Strö över ½ tsk fl ingsalt och 1 krm peppar. Garnera med färsk mynta. sallad? Jajamen! Grilla 10 sommarfräschingar