Buffé 1
Mumsiga musslor Skepp ohoj! GRILLADE BLÅMUSSLOR M
ED VÄSTERBOTTENSMÖR Här lagas musslorna helt på grillen. Men givetvis går det bra att göra dem i köket också. FÖR 4 PERSONER 1 kg blåmusslor 75 g rumsvarmt smör 75 g riven lagrad ost, gärna västerbottensost t Br Fler tips och recept på grillade fi skar och skaldjur på ica.se/buff e. Känn lugnet vid grillen Salt, sött, rimmat Låt fisken ligga i en rimningslag innan den tillagas. Blanda 5 dl vatten med 2 msk socker och 2 msk salt, rör tills det lösts upp. Lägg i fisken och låt dra i 25 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Lätt med spett Blötlägg alltid träspett ca 10 minuter i förväg så de inte bränns eller tar eld. Skär gärna fisken i lite större tärningar om den ska träs på spett. Trä på dubbla spett så är det lätt att vända. Håll firren på halstret I ett halster håller sig fisken på plats och är lätt att flytta och vända. Olja in halstret så fastnar inte fisken. En tjockare hel fisk grillas först över glöd och får sedan gå klart vid sidan av, på indirekt värme under lock. Folieräddare I Ett dubbelt ark folie är bra att ha till hands. Är fisken på väg att få för mycket färg, lägg en bit folie mellan gallret och fisken och låt den gå klart. Folieräddare II En fiskbit med lite smör eller olja, fintärnade grönsaker och örtkryddor är perfekt att packa in i foliepaket och lägga på grillen. Enkelt att förbereda och fisken blir fint ångkokt. RÄTT VAL I DISKEN Om det nappar först vid fiskdisken så välj med omsorg. Spana efter Krav, MSC eller ASC. MSC står för vildfångad fisk från hållbara bestånd, medan ASC är samma märkning men gäller odlad fisk. WWFs fiskguide finns att ladda ner på wwf.se. k TA TEMPEN! Jan mäter alltid innertemperaturen i stora fiskdetaljer. Ta av vid 45–47°C. Tänk på att temperaturen stiger ytterligare ca 5°C efteråt. ½ tsk färskpressad citronjuice finrivet skal av 1 citron salt, nymalen peppar finhackad persilja till garnering GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda smör, riven ost, citronjuice och hälften av citronskalet i en skål. Krydda med ½ krm salt och 1 krm peppar. 2. Skölj blåmusslorna under kallt vatten. Låt rinna av. Dra bort skägget. Knacka försiktigt musslor som är öppna mot köksbänken. Släng de som inte sluter sig, likaså trasiga musslor. 3. Lägg musslorna på en het grill, gärna på en grillbricka. Ta musslorna från grillen när de har öppnat sig. Alternativt lägg musslorna med ½ dl vatten i en stekpanna eller vid kastrull med lock. Låt koka på hög värme tills de öppnat sig. 4. Bänd loss det övre skalet på musslorna. Klicka smörblandningen på den undre delen där själva musslan ligger. Lägg tillbaka på grillen och låt smöret smälta. Eller lägg i en ugnssäker form och gratinera på 225°C tills smöret smält. 5. Lägg upp musslorna på ett fat. Strö över fi nhackad persilja och fi nrivet citronskal. FÖR ALLA hittar du på ica.se. Fiskproff set Jan bjuder på grillmiddag på udden. B U F F É 5 • 201 4 33 a a a f Havsnära middag ! fi sk