Buffé 1
NYTT & HETT! Maj OGRÄS ÄR OCKSÅ MAT Kirskålssalla
d och maskrospasta Svär inte över maskrosorna. Ät upp dem i stället. För kocken Rune Kalf Hansen och örtexperten Lisen Sundgren är naturen en jättestor grönsaksdisk där det bara är att plocka, helt gratis. Och det är nu många växter är som godast, vårspäda och milda i smaken. Mixa små björkblad i en pesto, smörstek vitlöksdoftande löktrav och bjud till stekt fisk eller gå loss på trädgårdens kirskål och låt det omöjliga ogräset bli till en krispig sallad. Späda maskrosblommor steker Rune och har i pasta och omelett, de gula blombladen är fina att strössla i en sallad eller på en tårta. Tusenskönor hackar Lisen ner i ett kryddsmör eller i en majonnäs. Syren är en annan favorit. – Syrenen är söt med en parfymerad doft, så passa på att använda den i desserter. Prova också att lägga blommorna i en tomatsallad med salladslök, fetaost, citron och olivolja, säger Rune. Någon direkt utrustning behövs inte för att skörda i naturen; med några plastpåsar och en liten sax är du alltid redo. – En bra tumregel är att hålla ett avstånd på minst 50 meter från till exempel stora trafikerade vägar, säger Lisen, som också tipsar om att det är bäst att plocka i torrt väder, och förstås inte skövla utan »skörda vackert« och visa respekt för naturen. Runes och Lisens bok »Det Lisen Sundgren och Rune Kalf Hansen lär dig gilla ogräs. vilda köket«, Bonnier Fakta, finns i butik. Lisen tipsar också om skogsskafferiet.se, en informativ sajt om ätliga växter. OPINION: SATSA PÅ NY GRILL I SOMMAR? Klotgrill för goda smaken! Klotgrill ska det vara i sommar! I alla fall tycker Buff és läsarpanel det. Hela 75 procent av dem som planerar ett grillinköp tänker sig en klotgrill. 17 procent är inne på gasolgrill och 6 procent tänker sig en bärbar grill. Engångsgrill och grillkök verkar mindre lockande med endast 1 procent röster. Yum 83% grillar främst för att det blir godare 75% Väljer klotgrill framför andra grillar n u 17 % Väljer gasolgrill framför andra grillar B U F F É 5 • 201 4 5 Glassig öltrend COOLT FRÅN USA Ali Fletcher Vi passade också på att fråga om varför man grillar, och där blev det dominerande svaret för den goda smakens skull. På en god andra plats kom umgänget och därefter enkelheten och att få komma ut i friska luften. Lambic, ale, veteöl och stout – allt hamnar i glassmaskinen. Buffé stannade till i sydstatsmetropolen Atlanta för en pratstund med Ali Fletcher, en av grundarna till den amerikanska ölglasstillverkaren Frozen Pints. Vi befinner oss på Drafts, en »filling station« för »growlers«. Förklara. – Growlers är förslutningsbara glasflaskor med öl. När man druckit innehållet sköljer man ur growlern och tar med den till en påfyllningsstation som Drafts. Drafts är också en av ett växande antal butiker och restauranger i Atlanta som säljer Frozen Pints. Hur kom ni på idén att göra glass på öl? – Jag var på en barbecue för några år sedan, och en av gästerna spillde ut öl intill en glassmaskin. Jag gillade genast idén och började testa olika smakkombinationer på vänner och familj. Vi testar först glassmaken Vanilla Bock. Beskriv den. – Den är gjord på weizenbock, ett alkoholstarkt veteöl, och smaksatt med madagaskarvanilj. Den innehåller mycket av de klassiska banantoner som man hittar i veteöl. Ölet i sig är nedtonat men finns där. Smaken på ölet behöver inte vara stark, bara uttalad. Mjölkprodukterna brukar ta bort en hel del bitterhet så att de andra smakerna kan lysa igenom mer. Nästa smak är Honey IPA. (IPA är en förkortning av India Pale Ale, en öltyp med mycket humlebeska.) – Jag ville ha något sött och blommigt för att balansera bitterheten i humlen. Honung funkade bra. De nuvarande smakerna är Peach Lambic, Honey IPA, Vanilla Bock, Brown Ale Chip, Malted Milk Chocolate Stout, Pumpkin Ale och Cinnamon Espresso Stout. Vilken blir nästa? – Till sommaren kommer en vattenmelon- och veteölsorbet. Måste man visa leg för att köpa Frozen Pints? – Ja. Det finns fler tillverkare av ölglass i USA, men vi är de enda med en alkoholhalt högre än 0,5 volymprocent. Alkoholstyrkan i Frozen Pints ligger mellan 1,0 och 3,2 procent. Av Helena Gustavsson KALL trend Gör egen ölglass! Recept på sid 39. ! Kl t FOTO: CHARLOTTE GAWELL FOTO: ANNA SCHORI s o t u g j r ill het en –