Buffé 1
Extra gröna TIPS FÖR GRILLEN 6 9 8 5 De flesta gr
önsaker vinner på att grillas. Större »detaljer« kan man först grilla över direkt värme och sedan flytta åt sidan så att de får gå klara på indirekt värme, precis som man gör med fisk och kött. Halster, grillplåt eller spett kan vara smart när man ska grilla små grönsaker, eller grönsaker skurna i bitar eller skivor. Ett dubbelvikt ark folie är aldrig fel att lägga på en del av gallret. Där kan man lägga grönsakerna efter hand som de blir klara och varmhålla tills det är dags att äta. Krispa till sommargrillen 7 10 6. TSATSIKI MED FÄNKÅL & VITLÖK Vidga tsatsiki-vyerna! FÖR 4 PERSONER Ansa och dela 1 fänkål (ca 250 g), spara eventuell dill. Skiva fänkålen tunt och blanda med 1 msk vit balsamvinäger och 1 tsk salt. Låt stå 15 minuter. Pressa ut vätskan och blanda fänkålen med 3 dl matyoghurt (10 %), 2 fi nhackade vitlöksklyftor, 1 ½ tsk honung och 1 krm peppar. Garnera med fänkålsdillen. 7 P. ADRONES MED ALG- & SESAMSALT Tapasfavorit på grillen. FÖR 4 PERSONER Rosta 1 noriark hastigt på grillen. Blanda 2 tsk fl ingsalt och 2 msk rostade sesamfrön i en påse. Smula ner noriarket. Pensla 200 g pimientos de padron (chilifrukt) med olivolja. Grilla tills de är mjuka och har fått lite färg. Strö saltet på chilifrukterna. 8. SPENATRÖRA MED FÄNKÅLSFRÖN Fräscht till fi sk och fl äsk. FÖR 4 PERSONER Fräs 2 fi nhackade vitlöksklyftor i 1 msk olivolja i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt 1 tsk hela fänkålsfrön och fräs ytterligare 1 minut. Blanda i 2 påsar babyspenat (à 65 g). Rör tills spenaten har mjuknat. Låt svalna något. Rör ner 2 dl matyoghurt (10 %) och fi nrivet skal av ½ citron. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Strö över 2 msk rostade pumpakärnor. 9. BAKAD SPETSKÅL MED BBQ-GLAZE Rökigt och sött! FÖR 4 PERSONER Skär 1 spetskål (ca 400 g) i 4 klyftor. Pensla med olivolja och krydda med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Grilla kålen på indirekt värme med lock tills den känns mjuk. Vänd den då och då. Pensla i omgångar med 1 dl barbecuesås mot slutet. 10. SPARRIS, CITRONSMÖR & PARMESAN Fixa förrätten på gallret! FÖR 4 PERSONER Skär ev av den nedre torra delen på 250 g grön sparris. Blanda 50 g rumsvarmt smör med rivet skal av ½ citron, 2 tsk citron-juice, 2 krm salt och 1 krm peppar. Pensla sparrisen med olivolja. Grilla tills den mjuknat och fått fi n färg. Lägg upp på ett fat. Klicka på smöret. Toppa med 50 g hyvlad parmesan och 2 msk rostade pinjenötter. Garnera med basilika. B U F F É 5 • 201 4 29 FÖR ALLA hittar du på ica.se vid respektive recept