Buffé 1
LAXBURGARE MED FETA & DILLTSATSIKI Grilla rejäla
burgare smaksatta med fetaost. Lägg dem på en grillbricka på gallret eller i ett oljat grillhalster så håller de ihop bättre. FÖR 4 PERSONER 400 g skinn- och benfri laxfilé 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar) ½ röd paprika 75 g fetaost ½ dl plockad färsk timjan ½ msk grovkornig senap 3 msk vispgrädde 2 msk potatismjöl 60 g blandad sallad 4 stora hamburgerbröd olivolja salt, svartpeppar DILLTSATSIKI 1 gurka 2 dl matyoghurt (10 %) 2 skalade vitlöksklyftor ½ dl hackad dill GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med tsatsikin. Dela gurkan på längden. Skrapa ut kärnorna med en sked. Riv gurkan grovt och blanda med 1½ tsk salt. Låt stå 10 minuter. Saltstänkta smaker LAX- OCH TORSKSPETT MED BASILIKAAIOLI Snygga spett med fi sk marinerad i citron och honung. Sej, kolja och lubb funkar bra som alternativ till torsken, men välj helst en lite tjockare bit så det går att få ut rejäla kuber. FÖR 4 PERSONER 400 g laxfilé 400 g ryggfilé av torsk finrivet skal av 1 citron 2 msk färskpressad citronjuice ½ dl rapsolja 3 droppar tabasco ½ msk honung ½ dl finhackad persilja ½ dl finhackad timjan salt, peppar GÖR SÅ HÄR: 1. Blanda citronskal och -juice, olja, tabasco, honung, persilja, timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar i en bunke. 2. Skär lax och torsk i ca 4 cm stora bitar. Häll marinaden i en plastpåse och lägg ner fi sken. Knyt igen och skaka om. Låt stå minst 30 minuter i rumstemperatur. 3. Trä upp fi skbitarna på blötlagda träspett, gärna dubbla. 4. Grilla spetten ca 5 minuter. 5. Servera med basilikaaioli och en fräsch grönsallad. 2. Krama ut vattnet ur gurkan. Lägg i en bunke. Blanda med yoghurt, pressad vitlök, dill och 1 ½ msk olja. Krydda med 1 krm peppar. 3. Dela och kärna ur chili och paprika. Finhacka chilin. Skär paprika och fetaost i ½ cm stora tärningar. 4. Skär laxen i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt timjan, senap, grädde och potatismjöl och krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Kör på puls till en jämn smet, ca 15 sekunder 5. Blanda laxfärsen med chili, paprika och fetaost. Forma till 4 stora burgare. 6. Grilla burgarna ca 5 minuter per sida. 7. Rosta bröden på grillen.Lägg ihop burgarna med hamburgerbröd, sallad och dilltsatsiki. BASILIKAAIOLI Härligt örtig majo. Persilja, körvel eller timjan funkar också att krydda med. FÖR 4 PERSONER 2 rumsvarma äggulor ½ msk dijonsenap ½ msk vitvinsvinäger 2 dl rapsolja 2 skalade vitlöksklyftor ½ dl finhackad färsk basilika salt, nymalen svartpeppar 32 B U F F É 5 • 201 4 GÖR SÅ HÄR: 1. Rör ihop äggulor, senap och vinäger i en bunke. 2. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning. 3. Rör ner pressad vitlök och basilika. Krydda med 1 krm salt och 1 krm peppar. Greek style! Laxburgare med grekisk inspiration. Grilla västkustspett!