Buffé 1
Njut BRYNT KÄRLEK Smörnörden Johan Hedberg brinne
r för brynt smör. Testa i lemon curd, sockerkaka eller kryddsmör. Sila inte bort de brynta kornen; där sitter halva brynt-smaken, menar Johan i boken »Smör« (Natur & Kultur). Smält smör i en kastrull på medelvärme. Grilla fi sk När det börjar sjuda, vispa sakta hela tiden, så att det inte bränner i botten. När smöret går från gult till ljusbrunt och doſt ar nötigt, häll upp i en skål direkt. Somrigt! CARAMEL FRAPPUCCINO! Sugen på kaff e men inte på varmt? Mixa en kaff edrink i amerikansk extra allt-stil. För två glas, mixa 2 dl krossad is, 3 msk kallt starkt espressokaff e, 2 msk kolasås och 2 dl mjölk i en matberedare eller mixer. Skeda upp i glas, toppa med vispad grädde och kolasås. Sweet coff ee KAFFE MED MJÖLK – och lite till… Frappuccino är som en kaffe med mjölk. Fast kall. Och söt. Och gräddig. Lite som en dessert faktiskt. Fast det är en kaffe. → Fortsätt att mejla smarta tips. Om ditt tips publiceras får du Björn Frantzéns bok »Glöd« som tack. Redaktör lina.wallentinson@otw.se Foto Jenny Grimsgård En äkta smörnörd MILJÖRÄTT TONFISK MED ÄPPELGUACAMOLE Nu fi nns det MSC-märkt vit tonfi sk i frysdisken. Perfekt att grilla. Bjud med Mexikokännaren Malin Erikssons äppelguacamole. Blanda 2 mosade avokador med ¼ fi nhackad silverlök, juice av ½ lime, ½ tsk sesamolja och ¼ tsk salt. Vänd ner 2 msk gula russin, ½ syrligt äpple i tärningar och ½ tsk färsk fi nhackad chili. LAKRITSLAX! s l I Upp a a upprepar Linda Sch öl förr åa rets grillsuccé. i d »Gnid in en laxsida med mortlade fänkålsfrön, salt och peppar. Grilla med skinnsidan mot gallret under lock 20 till 25 minuter. Hemslagen majo till, och lite rom på toppen. Mums!« NU BLOMMAR DET! Rulla chokladbollar i ätliga blomblad från till exempel tusensköna, maskros och rödklöver. FETT GOTT! Kallnat brynt smör kan du vispa fluffi gt med elvisp. Mums på bröd! TSATSIKITRICKET »På sommaren blir det mycket tsatsiki. Med en potatispress får man snabbt ut vätskan ur den rivna gurkan«, hälsar Eva-Christine Juberg i Nässjö. Grilla tvåstjärnigt I kocken Björn Frantzéns kokbok »Glöd« är det ont om flintastekar. I stället hamnar anka, kummel och lammlägg på gallret när den tvåstjärniga krögaren tänder grillen. Och en hel del grönt. – Faktiskt händer det mer med grönsaker på grillen än med kött och fi sk. Grönsakerna verkar genomgå en total förvandling både i smak och i struktur jämfört med när man kokar eller äter dem råa, säger Björn. Smakerna koncentreras när vattnet ångar ur grönsakerna. Löken får en underbar sötma, sparrisen behåller sin saſt iga krispighet och svampen får en spännande rökig ton. Björn har också en egen teori om grönsakernas färglära. – Råvaror med samma färg passar oſt a bra ihop, hävdar Björn. Som exempel räknar han upp pistaschnötter med sparris, rödbetor med fi kon, morot med apelsin, vit sparris med fänkål, rabarber med jordgubbar och tomater med hallon. FROZEN MANGO MARGARITA Mixa 250 g fryst mango, 2 msk limejuice, 2 dl krossad is, 3 dl sockerdricka och 1 msk vit sirap i en mixer/matberedare. Den som vill spetsar med tequila. Sommarskål FOTO: FREDRIK SKOGKVIST