Buffé 1
FÖR ALLA Gör glutenfri: byt ut vetemjölsredning m
ot glutenfri mjölmix alt gör istället en toppredning med majsstärkelse, Maizena. Gör laktosfri: kontrollera innehållet i fonden. Välj laktosfria produkter av grädde och matfett. Gör mjölkproteinfri: kontrollera innehållet i fonden. Byt ut grädde mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Använd mjölkproteinfria produkter av matfett och ostersättning. Gör äggfri: kontrollera innehållet i fonden. Ersätt äggulorna i moset med t ex några matskedar crème fraiche. Känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym. LYXIG FISKGRATÄNG MED RÄKOR & PARMESAN Nästan lite retrokänsla! Vem tackar nej till en riktigt fin fiskgratäng? FÖR 4 PERSONER ca 600 g torskryggfilé (4 skinnfria bitar, gärna MSC-märkta) Räkfiness! 500 g räkor med skal 250 g champinjoner 200 g fryst, tinad bladspenat 2 schalottenlökar 2 msk vetemjöl 2 dl torrt vitt vin 2 msk konc fiskfond 2 ½ dl vispgrädde 1 krm kajennpeppar salt, peppar, smör färsk dill till garnering POTATISPURÉ 1 kg mjölig potatis 10 B U F F É 9 • 2015 25 g smör 3 äggulor ½ dl rapsolja 1 ½ dl riven parmesanost 1 krm riven muskotnöt GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med purén. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Skala räkorna, ställ kallt. 2. Ansa och skär champinjonerna i mindre bitar. 3. Fräs champinjonerna i 2 msk smör ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och fräs ytterligare ca 5 minuter. Krydda med 1 ½ krm salt och ½ krm peppar. 4. Sätt ugnen på 175°C. 5. Pressa den kokta potatisen. Blanda med smör, äggulor, olja, parmesan, ½ tsk salt, ½ krm peppar och muskot. Låt purén svalna lite. 6. Skala, dela och hacka schalottenlöken. 7. Fräs löken i 2 msk smör ca 3 minuter utan att den får färg. Rör ner vetemjölet. Tillsätt vin, fond och 5 dl vatten under vispning, lite i taget. Låt koka på svag värme ca 15 minuter. Rör ner grädden och låt koka ytterligare 5 minuter. Krydda PIFFIGA PORTIONARE Gratängerna kan göras i fyra ugnssäkra portionsformar i stället för i en stor form. Tillaga i så fall i 225°C i ca 15 minuter. med 1 krm salt och 1 krm kajennpeppar. Sila ev såsen. 8. Fyll potatispurén i en spritspåse med tyll. Spritsa fina toppar längs kanterna i en smord ugnsform, ca 30 x 20 cm. Fördela svampfräset i mitten av formen. Lägg torsken ovanpå. Krydda torsken med 1 ½ krm salt och ½ krm peppar. Häll över såsen och ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter. 9. Höj värmen till 225°C och låt stå ytterligare ca 10 minuter. 10. Strö över räkorna och garnera med dill.